nieuws

Wedloop om eerste ruimtehotel begonnen

Hotel

Nu overal op aarde zo ongeveer overnacht kan worden, kijken innovatieve hotelondernemers voorbij de grenzen van onze atmosfeer. Eerder dit jaar deden de Russen tests met opblaasbare modules in de ruimte, nu maakte een Spaans bedrijf plannen bekend voor een hotel in ‘outer space’.

Wedloop om eerste ruimtehotel begonnen

Het Spaanse bedrijf Galactic Suite zegt dat toekomstige gasten een slordige 4 miljoen dollar moeten neertellen voor een driedaags arrangement aan boord van hun ruimteversie van een driekamer suite in een boutiquehotel.

Voor dat geld krijgt de gast ook een intensieve, achtweekse voorbereidingscursus op een tropisch eiland, laat Galactic Suites directeur Xavier Claramunt weten. Volgens eigen onderzoek zijn er ruim 40.000 mensen op de wereld die dat kunnen betalen, zegt Claramunt. Of ze het er ook voor wíllen betalen is nog de vraag.

Klittenbandpak

Tijdens het verblijf zullen de gasten 15 keer de zon zien opkomen, terwijl ze een klittenbandpak dragen om zich aan de muren van het modulehotel, waar volledige gewichtloosheid heers, vast te hechten. Ook in de douche wordt de hotelgast niet gestoord door enige vorm van zwaartekracht. In de douchecabine komen waterdruppels rond te dwarrelen, waar de hotelgast zelf doorheen moet ‘zwemmen’.

‘Angst hoort een beetje bij ruimtereizen’, zegt Claramunt tegen persbureau Reuters. ‘Om mensen gerust te stellen zal de shuttel gedurende het hele verblijf aan het hotel gekoppeld blijven, zodat de gasten zeker weten dat ze weer naar huis kunnen.’

Hobby

Claramont zegt dat het idee voor het ruimtehotel begon als een hobby, maar wel een die 3 miljard dollar gaat kosten. Het leeuwendeel daarvan komt van een anonieme ruimtefanaat. Verder wordt Claramunts project onder andere gesponsord door het amerikaanse ruimtevaartbedrijf 4Frontiers, wat in de toekomst een nederzetting op Mars wil vestigen.

De plannen van Galactic Suite komen nog geen twee maanden nadat een Russische raket eind juni een testmodule voor een Amerikaans ruimtehotel in omloop bracht. Achter dat plan zit hotelmagnaat Robert Bigelow uit Las Vegas. De bouw van zijn hotel start in 2011, en zal vanaf 2015 operationeel zijn.

Als het de Spanjaarden lukt, zijn zij de eersten die een echt hotel in de ruimte starten. Nu is het al wel mogelijk als toerist mee te vliegen met de spaceshuttle en een aantal dagen te verblijven in het internationale ruimtestation ISS.

Zie ook:

Reageer op dit artikel