nieuws

Zakelijke hotelovernachtingen lopen verder terug

Hotel

Het aantal zakelijke hotelovernachtingen is de eerste vijf maanden van dit jaar met 9 procent gedaald. De scherpe daling van 9 procent volgt op een afname van 6 procent in 2008. Dat meldt het CBS.

Zakelijke hotelovernachtingen lopen verder terug

De daling van de hoeveelheid zakelijke overnachtingen hangt samen met de economische crisis, zegt het CBS. De crisis heeft geleid tot een sterke terugloop van de zakelijke markt en de daarvan afhankelijke vergadermarkt.

In de eerste vijf maanden van dit jaar nam de zakelijke hotelovernachtingen af met 9 procent. Vooral Noord- en Zuid-Holland kregen flinke klappen. In 2008 daalde de zakelijke hotelmarkt met 6 procent tot 15,7 miljoen.

Zakelijke overnachtingen hebben een duidelijk seizoenspatroon. September en oktober waren in 2008 en 2007 met elk 10 procent van de overnachtingen de topmaanden. December en januari waren de dalmaanden. Ruim een derde van de zakelijke overnachtingen werden van maart tot en met juni gemaakt. De eerste vijf maanden van 2009 tonen een vergelijkbaar, maar minder uitgesproken patroon, concludeert het CBS.

Reageer op dit artikel