nieuws

Arresthuis in finale Gebouw van het Jaar

Hotel

Het Arresthuis in Roermond is een van de veertien finalisten van de wedstrijd Gebouw van het Jaar 2012. De voormalige gevangenis is sinds april 2011 een Van der Valk-hotel. Het ontwerp is van de plaatselijk architect Engelman Architecten. Woensdag 16 mei wordt de winnaar bekendgemaakt.

Arresthuis in finale Gebouw van het Jaar

De verkiezing van het mooiste Gebouw van het Jaar is een initiatief van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA). Vijf regionale jury’s nomineerden veertien inzendingen voor de finale. Het Arresthuis in Roermond ging door als winnaar van de Regio Zuid.

‘De transformatie van een leegstaand rijksmonumentale gevangenis naar een hotel is een kleine stap’, zo schrijft de jury op de website Gebouwvanhetjaar.nl. ‘Typologisch is een gevangenis een logiesgebouw. Door drie cellen minutieus met elkaar te verbinden, ontstaat een luxe logiesgebouw voor vrijwillig verblijf. In de prijsvraagcompetitie was dit simpel hergebruik van doorslaggevend belang.’

Het Arresthuis werd in april 2011 geopend als Van der Valk-hotel. Van de 105 cellen zijn 36 kamers gemaakt en de kantoren zijn omgevormd tot zeven suites. Het restaurant van het hotel draagt de naam Damianz. Woensdag 16 mei wordt de winnaar bekendgemaakt in het EYE Filminstituut in Amsterdam.

De Limonadefabriek in Streefkerk was ook een van de genomineerden. Het drong niet door tot de finale. Het drijvend restaurant was lange tijd koploper in de strijd om de publieksprijs, maar die werd geschrapt na signalen over onwaarschijnlijk stemgedrag waardoor organisator BNA geen eerlijke uitslag kon garanderen.

Reageer op dit artikel