nieuws

EK-hotels Oekraïne nog altijd rommeltje

Hotel

Een maand voor de openingswedstrijd van het EK voetbal zijn de hotels in de speelsteden in Oekraïne nog altijd een rommeltje Ze zijn niet af, de prijzen veranderen met de dag en niemand kan inschatten hoeveel fans er nou daadwerkelijk naar het Oost-Europese land afreizen. Misset Horeca correspondent Jerom Rozendaal geeft een overzicht van de laatste ontwikkelingen op hotelgebied.

EK-hotels Oekraïne nog altijd rommeltje

Hotel Sport (foto), in hartje Kiev nabij het Olympische stadion, staat nog steeds in de steigers. Voor de reconstructie is ruim 10 miljoen euro uitgetrokken, maar het lijkt sterk de vraag of dit geen weggegooid geld is. Tientallen bouwvakkers zijn dag- en nacht in touw de kamers voor vierhonderd fans gereed te maken.

Ook Kharkov, de speelstad van Oranje, wacht nog op de opening van een aantal hotels. Alexander Netjiporenko, namens het stadsbestuur van Kharkov verantwoordelijk voor de EK-voorbereidingen, deelt mee dat er in de komende weken nog vier, vijf hotels opgeleverd moeten worden, ‘maar het gaat nog slechts om details’, stelt hij gerust.

De stadsbestuurder had meer goed nieuws: ‘Hotelprijzen pakken lager uit dan verwacht. Ik heb de laatste tijd al belletjes gehad van een paar hotels of ik niet kan bemiddelen in de verhuur van hotelkamers voor vijftig euro per nacht’, vertelde hij in april. Begin mei maakte de UEFA toernooi-directeur van Oekraïne, Markijan Lubkivskij, op zijn beurt bekend dat de prijzen in Oekraïne niet hoger zullen liggen dan in Polen.

Charme-offensief

Misschien zijn de mededeling van beide functionarissen echter niet meer dan charme-offensief na de verwoestende woorden van Michel Platini in april. UEFA-directeur Platini noemde Oekraïense hoteliers in april ‘bandieten’ en riep de overheid op hotels in het gareel te brengen. Een onderzoekje op booking.com wijst namelijk uit dat een kamer nog steeds een paar honderd euro per nacht kost. Platini sprak tevens schande van de Oekraïense hotels die onder de contracten met reisorganisatie TUI willen uitkomen.

Een mogelijk verzachtende omstandigheid voor de hotels is dat zij in de weken en maanden voor het EK lastig gevallen worden door corrupte overheidsinstanties. Deze zijn volgens hardnekkige geruchten – en geheel in Oekraïense traditie – allemaal op zoek naar steekpenningen. Zo kan bijvoorbeeld de brandweerinspectie altijd wel een gebrek vinden, waarop zij een vergunning dreigen in te trekken. Het hotel is vervolgens wel gedwongen te betalen.


Gratis accommodatie

De hoge hotelprijzen domineerden wekenlang de Europese krantenkoppen en ook in Oekraïne werd er schande van gesproken. Een groep burgers startte de Facebook-pagina ‘Welcome to Ukraine’, waarop leden gratis accommodatie aanbieden. De 600 leden op Facebook willen Oekraïne als een gastvrij land presenteren en zijn bang dat de hoteliers het imago van het land beschadigen.

Alle negatieve berichtgeving zou er voor kunnen zorgen dat de interesse in een bezoek aan Oekraine terugloopt, aldus Roman Ponamorenko, voorzitter van de Oekraïense hotel associatie. ‘Het aantal boekingen valt tegen en de negatieve berichtgeving stimuleert het bezoek niet.’ Ponamorenko schat de kamerprijs voor een hostelbed op 30 en 70 euro. ‘Marktconforme prijzen’, stelt hij.

Voor de studenten die hun studentenhuis moeten verlaten om ruimte te maken voor de voetbalfans, is dit echter een behoorlijk bedrag. De maandhuur van een bed in Kiev, in een tweepersoons kamer, bedraagt 18 euro. Veel studenten wachten de boekingen overigens met spanning af. ‘De hoofdconciërge vertelde dat wij misschien naar boven moeten verhuizen zodat de fans de onderste verdiepingen krijgen, maar dit hang van de EK-boekingen af’, vertelt studente Daria Ignatenko uit Kiev.

Reageer op dit artikel