nieuws

Griekenland minder populair, Spanje en Portugal in lift

Hotel

Het aantal vakanties naar Griekenland blijft achter ten opzichte van 2011. Vorig jaar om deze tijd lag het aantal boekingen vanuit Nederland 13 procent hoger. Spanje en Portugal, die ook lijden onder de crisis, daarentegen genieten een toenemende belangstelling.

Griekenland minder populair, Spanje en Portugal in lift

De conclusies zijn afgeleid uit de cijfers van brancheorganisatie ANVR die zijn opgevraagd door het ANP. Tot en met vorige week werden door Nederlanders 13 procent minder vakanties geboekt dan vorig jaar om deze tijd.

Het gaat om zo’n 35.000 minder reizen. Vorig jaar hadden Nederlanders nu al ongeveer 265.000 boekingen gedaan. ANVR-directeur Frank Oostdam spreekt van uitwijkgedrag. ‘Nederlanders hebben waarschijnlijk geen zin in gedoe tijdens hun vakantie als er alternatieven zijn.’

Oostdam noemt het een combinatie van politieke en economische onrust. Ondanks de dalende belangstelling behoort Griekenland echter nog steeds tot de tien populairste vakantielanden.

De Griekse brancheorganisatie HATTA liet eind vorige week weten dat het slecht gaat met het toerisme in diverse regio’s in het land. Dat komt volgens haar door de berichten in de media die onterecht het beeld oproepen dat er chaos heerst in het Zuid-Europese land.

Ook Frankrijk minder populair

Niet alle landen die lijden onder de crisis, hebben te kampen met een afnemende belangstelling. Het aantal geboekte vakanties naar Spanje (+4,2 procent) en Portugal (+8,2 procent) is namelijk hoger dan vorig jaar.

Andere opvallendheden: het aantal vakanties naar Frankrijk ligt 13 procent lager dan exact een jaar geleden. Oostdam heeft daarvoor geen verklaring. Turkije neemt toe in populariteit: plus 11,6 procent.

Reageer op dit artikel