nieuws

Onderzoek KPMG: liquiditeitsproblemen in hotellerie

Hotel

Liefst 65 procent van de Nederlandse hoteliers verwacht in 2012 te maken te krijgen met of last te hebben van liquiditeitsproblemen. Bovendien rekent zij dit jaar niet op herstel van de markt. Dat blijkt uit een rapport van KPMG, dat vanmiddag wordt gepresenteerd.

Onderzoek KPMG: liquiditeitsproblemen in hotellerie

De hotelbranche zucht onder de economisch moeilijke tijden, zo schrijft BNR.nl op basis van het rapport van KPMG. De nieuwszender sprak woensdagochtend met KPMG-partner Jos Sweers, die meldt dat hoteliers zich heel goed realiseren dat 2012 een spannend jaar wordt voor de branche.

Meer overnames

Sweers vertelt aan BNR dat de hoteleigenaren nu al maatregelen nemen om de financiële pijn enigszins te verzachten. Renovatie en onderhoud aan gebouwen worden uitgesteld, er wordt kritisch gekeken naar de personele bezetting en ze proberen gasten vooruit te laten betalen.’

Hoewel de kamerprijzen en de bezettingsgraad het afgelopen jaar zijn gestegen, komen hoteleigenaren wel steeds meer in financiële problemen. Volgens Sweers is het niet zo dat veel hotels op het randje van een faillissement balanceren, maar leiden de economisch moeilijkere tijden tot meer overnames.

Sweers tegen BNR: ‘We zien een trend dat het voor een zelfstandig hotel steeds lastiger wordt om zelfstandig te opereren. Dat kan eigenlijk alleen als je een uniek hotel bent op een unieke locatie met een uniek gebouw en unieke service.’ De KPMG-partner stelt dat banken liever financieren als een hotel onderdeel is van een keten.

Boekingssites steeds belangrijker

Ook de toenemende rol van boekingssites speelt daarbij een rol. Sweers daarover: ‘Hotels zijn afhankelijk geworden van de sites en betalen daarvoor een hoge prijs. Commissies tussen de 15 en 20 procent hebben een behoorlijke impact op zowel resultaat als liquiditeit. Enerzijds een doorn in het oog, anderzijds zeer belangrijk.’

Amsterdam doet het goed

KPMG meldt naast de stijgingen van de gemiddelde kamerprijs en de bezettingsgraad nog meer goed nieuws in het rapport. Amsterdam en een aantal delen in de Randstad doen het nog wel goed.

Desondanks zijn ze pessimistisch, aldus Sweers, omdat de klad zit in de markt van congressen, feesten en vergaderingen. ‘Bedrijven gaan daarin snijden als het slecht(er) gaat. Ook de uitgaven in restaurant en bar nemen af.’

Beluister hier het interview van BNR met KPMG-partner Jos Sweers.

Reageer op dit artikel