nieuws

Commissie boekingssites 5,3 procent in 2011

Hotel

De gemiddelde provisie van een boekingssite per geboekte hotelkamer bedroeg vorig jaar 5,3 procent. Voor een hogere positie op een boekingssite kunnen de commissiekosten oplopen tot wel 20 procent. Dat blijkt uit het nieuwe HOSTA-rapport van adviesbureau Horwath, dat volgende week verschijnt.

Commissie boekingssites 5,3 procent in 2011

In Het Financieele Dagblad wordt melding gemaakt van het HOSTA-rapport waaruit blijkt dat hoog genoteerde hotels op boekingssites de hoogste bemiddelingskosten betalen. De berekende provisies nemen volgens Horwarth toe.

Het marktaandeel van de boekingssites, met Expedia en Booking.com als grootste jongens uit de klas, is van 24 procent in 2010 gegroeid naar 27 procent vorig jaar. Het aantal boekingen via de eigen sites van hotels groeide niet. Zowel in 2010 als in 2011 bedroeg dit 12 procent van alle boekingen.

Daarmee wordt aangetoond dat de macht van de grote boekingssites verder is toegenomen en dat het hotels maar niet lukt om het aantal boekingen via hun eigen sites op te krikken. Volgens Horwarth komt daar nog bij dat boekingen via online agents flink remmen op het rendament. De combinatie van scherpe prijzen en hoge commissies bij boekingssites ligt de hotellerie zwaar op de maag.

Reageer op dit artikel