nieuws

Gijzeling in hotel bij Kabul voorbij

Hotel

De langdurige gijzeling in het chique hotel Spozhmai ten westen van de Afghaanse hoofdstad Kabul is voorbij. Alle gijzelnemers zijn gedood, meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag. Volgens een woordvoerder vielen er totaal 13 doden.

Gijzeling in hotel bij Kabul voorbij

Zwaarbewapende Talibanstrijders overvielen donderdag vlak voor middernacht het hotel Spozhmai aan het Qarghameer. Drie beveiligers en een politieagent werden daarbij gedood. Eén van de aanvallers blies zichzelf op.

Na een belegering van circa 12 uur slaagden leger en politie erin de 40 gijzelaars te bevrijden. Agenten zijn begonnen het hotel te doorzoeken.

Hotel Spozhmai ligt aan een meertje 10 kilometer ten westen van het stadscentrum. Het is een populair oord voor uitstapjes en picknicks voor bemiddelde bewoners van Kabul. Donderdagavond, de avond voor de gebedsdag en het weekeinde, zijn er doorgaans feesten. Volgens de puriteinse Taliban staan die in het teken van drank en prostitutie.

De gijzeling toont de kracht van de radicaal islamitische Taliban, zelfs na ruim 10 jaar bestrijding door de NAVO en Afghaanse troepen. De NAVO is bezig haar 130.000 militairen uiterlijk eind 2014 terug te trekken uit het land.

President Hamid Karzai waarschuwde woensdag nog dat de aanvallen van de Taliban toenemen. Volgens de president vallen er elke dag circa 20 à 25 doden onder de Afghaanse agenten en militairen. Westerse hotels en ambassades zijn daarbij ook een geliefd doelwit.
Bron: ANP

Reageer op dit artikel