nieuws

HOSTA 2012: zakelijke boekingen nemen af

Hotel

Het aandeel zakelijke boekingen nam in 2011 af ten opzichte van het jaar ervoor. Dat is een van de conclusies van het jaarlijkse HOSTA rapport dat vandaag werd gepresenteerd. Hiermee samenhangend daalt ook het aandeel F&B in de omzet.

HOSTA 2012: zakelijke boekingen nemen af

Zowel groepen als individueel lopen zakelijke boekingen een procentpunt terug naar 32 en 16 procent. Die procentpunten komen ten goede van de individuele toerist, die groep maakt 39 procent van de markt uit.

Een gevolg van de daling in zakelijke boekingen is de afname van het aandeel van F&B in de totale omzet. In 2010 was F&B goed voor 34 procent van de omzet, tegenover 56 procent van de kamers. In 2011 daalde F&B een procentpunt, die er bij kamers bijkwam. In België en Luxemburg komt overigens 71 procent van de omzet van kamers en slechts 23 procent van F&B.

Dit alles staat in het jaarlijske HOSTA rapport dat vandaag is uitgebracht door Horwath. Daarin wordt een benchmark afgegeven waaraan 320 hotels in het drie-, vier- en vijfsterrensegment hebben bijgedragen.

Reageer op dit artikel