nieuws

Hotelschandaal vanwege financiering met zwart geld

Hotel

De Antwerpse strafrechter heeft het Radisson Sas Park Lane hotel in de stad verbeurd verklaard. De bouw van het viersterrenhotel is deels gefinancierd met dubieus geld. De investeerders zijn door de rechtbank tot twee jaar cel veroordeeld.

Hotelschandaal vanwege financiering met zwart geld

Naamgever Radisson Sas, nu Radisson Blu Hotels, was niet betrokken bij de dubieuze financiering met zwart geld. Het Antwerpse hotel blijft nu gewoon gasten ontvangen. Voor het vastgoed wordt een nieuwe eigenaar gezocht.

De vier geldschieters kregen tot twee jaar cel met uitstel en de rechtbank verklaarde ook ruim 10,6 miljoen euro verbeurd, meldt Persbureau Belga.

Het hotel werd begin jaren negentig gebouwd en opende in 1995 zijn deuren. Enkele jaren later werd het een Radisson Sas-hotel. Het onderzoek naar de financiering ging al in 2001 van start na het verschijnen van een krantenbericht over de financiering van het hotel met zwart geld.

De onderzoekers volgden de geldstromen en die leidden van Hotel Construction & Management – de firma die het hotel gebouwd had en uitbaatte – naar een aantal buitenlandse vennootschappen waarachter vier grote geldschieters schuil gingen: diamantair Louis S. (71), Josif G. (65), Mozes K. (57) en Luscha B. (89). Zij gaven min of meer toe dat de miljoenen die ze in het hotel gepompt hadden afkomstig waren van fiscale fraude.

Louis S. had de niet aangegeven inkomsten uit de diamanthandel van zijn vader en opa aangesproken, naast het spaarpotje uit zijn eigen zwarthandel. Josif G. gebruikte het familievermogen waarop hij successierechten had ontdoken. Ook de twee anderen hadden illegale gelden gebruikt. Via het hotel wasten ze hun geld wit.

Reageer op dit artikel