nieuws

Bouwplannen: minder hotels, aantal kamers gelijk

Hotel

Minder plannen voor nieuwbouw of verbouw van hotels ten opzichte van de afgelopen vier jaar, maar een ongeveer gelijk gebleven aantal kamers. Die trend is zichtbaar in de Nederlandse bouwplannen in de eerste helft van dit jaar.

Bouwplannen: minder hotels, aantal kamers gelijk

In vergelijking met de eerste zes maanden van 2008 (127 plannen), 2009 (160), 2010 (124) en 2011 (157) komt 2012 er met 103 nieuwe plannen relatief slecht vanaf. Dat wordt echter gecompenseerd door het aantal kamers dat is opgenomen in die plannen. Met bijna 8.000 gebouwde of gerenoveerde kamers wijkt dit niet af van het gemiddelde van de afgelopen vier jaar.

De hotelbouwplannen in Nederland, een initiatief van uitgeverij PS, concentreren zich in de Randstad en in Zuid-Nederland. Daarvoor is een verklaring, aldus de uitgever. ‘In tijden van recessie is het optimisme het grootst in de economisch sterkste gebieden. Als het gaat om horeca, dan zijn dat ongetwijfeld de Randstad en de zuidelijke provincies.’

Vooral in Amsterdam lijkt aan (nieuwe) hotelplannen maar geen eind te komen. Lokale overheden zijn vaker dan voorheen geneigd vergunningen af te geven voor het ombouwen van structureel leegstaande kantoren naar hotels.

Dit verklaart ook het relatief hoge aantal kamers. In de eerste vier maanden van dit jaar gaat het om gemiddeld bijna tachtig kamers per plan. Dat zijn er bijna dertig meer dan in 2002. In dat topjaar werden over een heel jaar per plan gemiddeld 51 kamers genoteerd.

PS meldt dat uit achtergrondinformatie blijkt dat de initiatiefnemers van de plannen klaar willen zijn voor de toekomst. ‘Als de markt aantrekt, wil men vooraan staan.’

Reageer op dit artikel