nieuws

CBP: ‘Kopie maken van paspoort vaak verboden

Hotel

Het College Bescherming Persoonsgegegevens (CBP) gaat meer toezicht houden op het kopiëren van paspoorten door bedrijven, waaronder hotels. Het maken van zo’n kopie is vaak wettelijk verboden. Volgens het CBP volstaat het als iemand zich legitimeert.

CBP: ‘Kopie maken van paspoort vaak verboden

Donderdag 13 juli lanceerde het CBP een aantal richtlijnen om zowel consumenten als bedrijven bewust te maken van de wetgeving op dat gebied en de gevaren die kleven aan het maken van een kopie van een paspoort, bijvoorbeeld op papier.

Het CBP stelt dat gevallen bekend zijn waarin het fout is gegaan. Een kopie of een scan kan bijvoorbeeld leiden tot identiteitsfraude, waarvan mensen ‘jarenlang financiële en maatschappelijke schade’ kunnen ondervinden.

Bovendien, zo stelt het CBP, is het maken van een kopie van een paspoort vaak wettelijk verboden en volstaat het als iemand zich legitimeert bij een bedrijf. Vaak zijn zowel de consument als bedrijf zich daarvan niet bewust.

Uitzonderingen

In bepaalde gevallen geldt een uitzondering. Bijvoorbeeld bij het registreren van werknemers bij een bedrijf of het openen van een bankrekening. Ook autoverhuurbedrijven mogen een kopie bewaren, omdat ze vaak worden geconfronteerd met criminieel gedrag van klanten. Die kopie moet worden verscheurd als de auto weer wordt ingeleverd.

‘Het vragen om legitimatie heeft alleen zin wanneer de medewerker van een bedrijf of organisatie de echtheid en geldigheid van het originele identiteitsdocument controleert’, zo staat in de richtlijn. Bovendien moet een bedrijf de gegevens goed beveiligen tegen verlies of misbruik.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel