nieuws

Veel hotelplannen voor Shelltoren

Hotel

De gemeente Amsterdam is op zoek naar een nieuwe bestemming voor Toren Overhoeks, een kantoorpand waar voorheen Shell gevestigd was. Uit de dertig inzendingen is een selectie gemaakt van vijf plannen, waaronder diverse hotelinitiatieven. Begin oktober beslist de gemeente over de nieuwe bestemming van het pand.

Veel hotelplannen voor Shelltoren

Exacte inzage in de vijf plannen die tot de slotronde zijn doorgedrongen geeft projectbureau Noordwaarts niet.

Wel is bekend dat onder meer Duncan Stutterheim van Id&T plannen heeft met het pand. Hij zou er samen met Club Air een combinatie van uitgaan, kantoor én hotel van willen maken. Ook the Student Hotel dingt mee. Dit is een Rotterdams bedrijf dat studenten tijdelijke kamers aanbiedt, zo meldt het Parool.

Softwarebedrijf Chipsoft en vastgoedontwikkelaar Aedes met ontwerper Marcel Wanders zouden interesse hebben in respectievelijk een kantoor en een designhotel met restaurant en een museum op het plein. De vijfde partij is de Rotterdamse projectontwikkelaar OVG.

Tussen de inzendingen zaten sowieso veel hotelontwerpen, zegt Annegien Krugers Dagneaux, projectleider van Toren Overhoeks.

De gemeente vraagt minimaal tien miljoen euro voor de 13.000 vierkante meter van de voormalige Shelltoren. Aan de oproep in elk geval de begane grond en de top van de toren toegankelijk te maken voor publiek, is gehoor gegeven. De meeste partijen kozen voor een restaurant, club of café, waar onder meer horecaondernemers Casper Reinders (Jimmy Woo) en de Stadskantine al voor benaderd zijn.
De Toren Overhoeks is een bijna tachtig meter hoge kantoortoren aan de IJ-oever te Amsterdam-Noord. De toren is in 1966 ontworpen door de Nederlandse architect Arthur Staal in opdracht van Koninklijke Shell. Hij wordt in de volksmond “de Shelltoren” genoemd en was lange tijd het hoogste gebouw van Amsterdam.

Reageer op dit artikel