Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

Vrouwen maken sneller carrière dan mannen

Vrouwen maken binnen de gastvrijheidsindustrie sneller carrière dan mannen. Aan de top krijgen ze vaker te maken met discriminatie en vooroordelen, maar daar trekken ze zich weinig van aan.

Researcher Jenny Sok deed in opdracht van Hotelschool Den Haag onderzoek naar de succesfactoren bij vrouwen aan de top in de hospitality-industrie. Doel was om te identificeren waarmee vrouwen in de horeca de top behalen.

Sok sprak met verschillende vrouwen in hoge posities en concludeerde dat zes factoren daarbij van groot belang zijn: motivatie, ambities, sociale eigenschappen, competenties, persoonlijkheid en externe factoren.

In het onderzoek lag de nadruk bewust op postieve factoren die wellicht kunnen worden versterkt in plaats van op barrières, zoals het zogeheten glazen plafond.

Vooroordelen en discriminatie

Sok onderzocht ook de verschillen tussen mannen en vrouwen aan de top. Belangrijkste conclusie: mannen doen er langer over om op hoge posities terecht te komen. Vrouwen beklimmen de bedrijfsladder sneller, maar worden op een gegeven moment wel ingehaald door de mannen.

Een ander verschil is dat mannen vaak het gevoel hebben dat ze meer moeten werken aan hun ‘social skills’. Opmerkelijk is dat vrouwen aan de top vaker te maken krijgen met vooroordelen en discriminatie, maar dat ze zich daar weinig van aan trekken.

Prestigieuze prijs

Het artikel dat Jenny Sok hierover schreef in samenwerking met co-auteurs Rob Blomme, Debbie Tromp en Jaap van Muijen werd recent beloond met de Outstandig Author Contribution Award bij de Emerald Literati Network Awards for Excellence 2012.

De Emeral Literati Network is de wereldwijde leider in het publiceren van onderzoek. Ieder jaan worden ‘indrukwekkende en aanbevolen artikelen’ genomineerd voor deze onderscheiding.