nieuws

Fletcher wil voorspellingen regenbuien in tijden

Hotel

Fletcher Hotels wil dat meteorologische instituten zoals KNMI en Piet Paulusma bij hun weervoorspellingen niet langer spreken over regenkansen in procenten maar in minuten. Fletcher Hotels bracht dit idee op tafel tijdens de eerste weerconferentie, waarbij de vier belangrijkste meterorologische instituten en horeca spraken over de betrouwbaarheid van weersvoorspellingen.

Fletcher wil voorspellingen regenbuien in tijden

Het idee om de regenkansen weer te geven in tijd in plaats van procenten viel in goede aarde bij de aangeschoven bij KNMI, Meteovista, Meteoconsult en Meteo Service Piet Paulusma, aldus Rob Hermans van Fletcher Hotels.

‘Kijk naar filemeldingen. Vroeger werd er gesproken over het aantal kilometers, tegenwoordig wordt gemeld dat de file een vertraging van een x aantal minuten betekent. Bij het weer willen we ook naar tijd. Dus niet melden dat er 60 procent kans is op regen, maar melden dat er kans is dat het een half uur gaat regenen’, aldus Hermans.

Donderdag kwamen de vier belangrijkste meteorologische instituten samen met Koninklijke Horeca Nederland (KHN), Recron en Hiswa bij elkaar tijdens de eerste weersconferentie. Aanleiding hiervoor is onvrede van de horeca over de betrouwbaarheid van de weersvoorspellingen. Vooral Fletcher is sterk afhankelijk van goede en relevante weersvoorspellingen en liet zich eerder kritisch uit over de huidige werkwijze van de weermannen en –vrouwen.

‘We hebben verder geadviseerd dat de weermannen kenbaar gaan maken dat lange termijn weersvoorspellingen minder stellig worden gepresenteerd dan nu het geval is. Het weer voor veertien dagen voorspellen is heel moeilijk in Nederland en moeten we dus niet willen’, aldus Herman.

Afgesproken is dat de eerste weersconferentie een vervolg krijgt. Wanneer is nog niet bekend. Hermans:  ‘We blijven in gesprek. Dat is belangrijk. We kunnen niets eisen van de weermannen en –vrouwen, maar het begint bij het kweken van begrip. Ik zag vanochtend op www.weeronline.nl trouwens dat daar nu gewerkt wordt met tijden in plaats van percentages. Dat is mooi’.

Daarnaast wordt er nagedacht om de regionale weersverschillen beter in beeld te brengen. Zo wordt gedacht om weermannen en –vrouwen te verzoeken om tijdens hun voorspellingen te verwijzen naar speciale websites of apps om daar regionele weersberichten te vinden. Hierover is nog geen akkoord bereikt.

Reageer op dit artikel