nieuws

Amsterdam meer twee- en driesterrenhotels nodig

Hotel

General manager Marcel van Aelst van Hotel Okura Amsterdam pleit voor een toename van het aantal twee- en driesterrenhotels in de stad. ‘Amsterdam is geen Parijs of Londen, maar een kleine stad met 700.000 inwoners. We moeten een betere kwaliteit bieden in het twee- en driesterrensegment.

Amsterdam meer twee- en driesterrenhotels nodig

Hotel Okura Amsterdam krijgt op vijfsterrenniveau steeds meer gezelschap. In een exclusief interview met MissetHoreca.nl vertelt president en general manager Marcel van Aelst dat hij de uitbreiding van het aantal vijfsterrenhotels in de stad met gemengde gevoelens gadeslaat.

‘We moeten niet vergeten dat Amsterdam geen Parijs of Londen is. Dit is een kleine stad met 700.000 inwoners en soms hebben we met zijn allen een te grote broek aan. We zouden veel actiever moeten zijn in het twee- en driesterrensegment en daarmee een betere kwaliteit bieden dan we nu doen.’

Internationaal vijfsterrenhotel

Van Aelst onderschrijft wel dat enkele beroemde hotels, nieuw of na een grondige renovatie, een impuls geven aan de stad. ‘Waldorf Astoria bijvoorbeeld, dat vind ik echt een toevoeging. Verder heeft aan aantal hotels grondig gerenoveerd waardoor het internationaal weer top is, net zoals wij dat hebben gedaan.’

Okura is volgens Van Aelst een echt internationaal vijfsterrenhotel, waarin de afgelopen tien jaar voor bijna 100 miljoen euro is geïnvesteerd. ‘Wij hebben de kamers vergroot en het aantal teruggebracht van 411 naar 301. Alle kamers hebben een apart bad en een aparte douche, volgens internationale standaard.’

Hotels in kantoorgebouwen

Op dat niveau kunnen er nog wel een paar bijkomen in Amsterdam, zo meent Van Aelst. ‘Nieuwe hotels, of hotels die een echte upgrade doen. En dat gaat verder dan alleen een nieuwe tegel in de badkamer.’

De 9000 extra kamers die voor 2015 staan gepland, zijn niet nodig. Van Aelst: ‘Een veel te ambitieus plan, het aantal is al bijgesteld naar 7000. Veel kantoorgebouwen worden heringericht als hotel. Dat betekent leegstand in veel hotels door de hogere capaciteit. Bovendien is het de vraag of dit wel de juiste plekken zijn voor een hotel.’

2013 bijzonder jaar voor Amsterdam

Van Aelst heeft fiducie in een goed 2013. Hotel Okura heeft alle verbouwingen dan achter de rug en dus een volledig aanbod. ‘Ik wil nu return on investment zien. Bij Okura zijn we op de goede weg. Ik geloof niet in short term policy. Je hebt zeven goede en zeven slechte jaren, zo staat het ook in de bijbel. Kwaliteit is waar het om gaat, al moet je daarbij natuurlijk op de kosten letten.’

Voor Amsterdam wordt het een bijzonder jaar. Van Aelst: ‘125 jaar Concertgebouw, 400 jaar grachten, het Stedelijk Museum dat weer open is en de vernieuwing van het Van Gogh Museum. Dit moet zijn vruchten gaan afwerpen voor ons allen. Vijfsterrenbreed investeren we daarin ook flink, onder andere door middel van marketingcampagnes.’

Reageer op dit artikel