nieuws

Buitenlandse toerist minder lang in Nederland

Hotel

Het Nederlandse marktaandeel binnen Europa staat onder druk. Omdat toeristen minder lang blijven, steekt de toename van het aantal overnachtingen door buitenlanders uitermate pover af bij die in andere Europese landen, zo concludeert het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen.

Buitenlandse toerist minder lang in Nederland

In Nederland worden jaarlijks 27,7 miljoen overnachtingen door een buitenlandse toerist geteld. Daarmee staat Nederland niet in de top van Europa, maar zeker ook niet onderaan. Anderzijds is het aantal overnachtingen over een periode van de afgelopen tien jaar nauwelijks toegenomen. Slechts 1,37 miljoen meer overnachtingen werden er geboekt door buitenlanders.

Povere positie op de ranglijst

De toename van het aantal overnachtingen door buitenlandse toeristen in Nederland steekt uitermate pover af bij die in andere Europese landen. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, de database van de Europese Unie.

Dat komt vooral omdat toeristen minder lang blijven. ‘We zien dat ons marktaandeel binnen Europa onder druk staat’, laat het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) weten. Dat levert Nederland een povere positie op de ranglijst op. Zo moeten we zelfs landen en regio’s als Sardinië, Baden-Württemberg, Letland, Wenen, de Balearen en Estland voor ons dulden.

Meer mensen, maar korter verblijf

Volgens een woordvoerster van het NBTC blijkt dat toeristen wat minder lang in Nederland blijven. ‘Het aantal gasten is in tien jaar tijd met 18 procent gestegen, de overnachtingen stijgen minder hard. Dat betekent dat er meer mensen naar ons land komen, die wat korter blijven.’

‘Voor de eerste zes maanden van dit jaar zagen we opnieuw een stijging van 5 procent in het aantal toeristen en 3 procent in het aantal overnachtingen. De trend zet dus door’, concludeert de woordvoerster.

‘De reden hiervoor is onder andere dat mensen meer in een hotel verblijven en dat er minder buitenlandse kampeervakanties in ons land worden gehouden.’ Hotelvakanties zijn vaak korter dan kampeertripjes.

Nederland last van terugtredende overheid

Het NBTC vindt dat toerisme volop kansen biedt en dat Nederland zichtbaar moet zijn als bestemming, zeker voor mensen uit opkomende economieën.

‘Terwijl overheden van veel andere (nieuwe) bestemmingen substantieel investeren in de positionering en promotie van hun bestemming, is in Nederland juist sprake van een terugtredende overheid’, aldus het balende NBTC. ‘De kansen die er liggen, in combinatie met de toenemende concurrentie, vragen juist om meer investeren in de promotie van de bestemming Nederland.’

De grootste stijgers in aantallen overnachtingen door buitenlanders zijn Italië, Duitsland en Groot-Brittannië. Ze laten vakantiegebieden als Spanje, Frankrijk en Griekenland achter zich qua stijging. Spanje weet de meeste overnachtingen in totaal te boeken: 239 miljoen.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel