nieuws

Aantal korte hotelvakanties naar recordhoogte

Hotel

Door een toename van korte hotelvakanties met 17 procent naar een recordhoogte van 3,9 miljoen, is het aantal binnenlandse vakanties in 2012 met zo’n 2 procent gestegen tot 18,1 miljoen. Omdat de hoeveelheid trips naar buitenlandse oorden gelijk bleef, steeg het aantal vakanties van Nederlanders naar bijna 37 miljoen. Zij gaven bijna 16 miljard euro uit, dat is minder dan vorig jaar.

Aantal korte hotelvakanties naar recordhoogte

Het aantal korte hotelvakanties in Nederland in 2012 steeg met 17 procent naar een recordhoogte van 3,9 miljoen, zo blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek (CVO) van NBTC-NIPO Research. Dat is meer dan 20 procent van het totale aantal binnenlandse vakanties, dat met 400.000 steeg naar 18,1 miljoen (een toename van 2 procent).

Door het matige zomerweer daalde het aantal kampeervakanties met 6 procent naar 4,6 miljoen. Bungalows ontvingen ongeveer evenveel vakantiegangers als in 2011: zo’n 6,7 miljoen. Populairste binnenlandse bestemmingen waren de Noordzeebadplaatsen (2,3 miljoen, + 5%) en de Veluw (2,3 miljoen, +11%).

Middellandse Zee en Duitsland populair

In totaal ondernamen Nederlanders in 2012 bijna 37 miljoen vakanties, zo 18,6 miljoen daarvan hadden een buitenlandse bestemming. Europa in zijn algemeen (-2%) en Frankrijk (-5%) daalden in populariteit, terwijl de landen rond de Middellandse Zee (+5%) en Duitsland (+2%) een groeiende belangstelling kenden.

Besteding bijna 16 miljard euro

Nederlanders besteedden bijna 16 miljard euro aan hun vakanties, dat is een lichte daling van de uitgaven ten opzichte van 2011. Die afname is vooral te verklaren door een daling van de gemiddelde reissom.

Dit vooruitbetaalde bedrag voor accommodatie en/of vervoer daalde met zo’n 3 procent tot 286 euro per persoon per vakantie. Van de 15,7 miljard die op locatie werd uitgegeven, werd ruim 2,8 miljard achtergelaten in eigen land.

Reageer op dit artikel