nieuws

Meer wintersportboekingen voor bungalowgiganten

Hotel

Center Parcs en Landal GreenParks melden een toename van het aantal wintersportboekingen. Eerstgenoemde stelt dat het aantal boekingen vanuit Nederland met 10 procent is gestegen, Landal spreekt van 15 procent meer boekingen dan in 2011.

Meer wintersportboekingen voor bungalowgiganten

De malaise op de wintersportmarkt valt best mee. Dat laten de bungalowgiganten Center Parcs en Landal GreenParks weten. Bij de reisbureaus mogen er dan wel minder boekingen binnenkomen, het aantal boekingen dat mensen direct doen bij parken en hotels neemt juist toe.

Geen malaise in Nederland

‘De wintersportbranche is apart in vergelijking met bijvoorbeeld de zonvakanties. Mensen gaan vaker naar hetzelfde gebied en boeken daarom ook vaker rechtstreeks bij een verblijf op die locatie, zoals een hotel, een vakantiepark of een particulier’, verklaart Paul Gerards, die spreekt namens Center Parcs en wintersportspecialist Pierre&Vacances.

Hij ziet geen malaise. ,,Vanuit Nederland hebben we een hele sterke start van het seizoen gehad; het aantal boekingen vanuit Nederland is met meer dan 10 procent gestegen.’’

Hetzelfde beeld is er bij de Oostenrijkse parken van Landal GreenParks, zo meldt commercieel directeur Bas Hoogland. Daar is 15 procent meer geboekt dan in 2011. De ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) meldde nog dat er zo’n 8,5 procent minder boekingen binnen is naar de pistes.

Boekingen rechtstreeks

Voor zowel Hoogland als Gerards geldt dat bij een groot deel van de boekingen naar de sneeuw die hun organisaties verwerken, er geen reisbureau aan te pas komt. Mensen nemen direct contact op met hen, waardoor de vakantie onder de radar van de ANVR blijft.

‘Zo’n 95 procent van alle boekingen wordt rechtstreeks bij ons gedaan, dat ziet de ANVR niet. En bovendien, boekingen via het reisbureau komen bij Landal steeds minder vaak voor’, aldus Bas Hoogland.

Mensen boeken rechtstreeks

Ook de woordvoerster van de ANVR weet dat een deel van de boekingen zich uit het zicht van de koepel afspeelt en dat het daarom mogelijk mee kan vallen met de negatieve cijfers. ‘Zeker bij wintersport boeken mensen rechtstreeks of gaan op de bonnefooi, omdat de bestemming niet ver weg is.’

Dat is volgens de woordvoerster echter niet de enige verklaring. ‘Mensen boeken soms pas een paar weken van tevoren. En de crisis speelt ook een rol’, denkt de woordvoerster van de ANVR. ‘Toch waren de luxe, dure bungalows in Oostenrijk het eerst uitverkocht’, stelt Hoogland daar tegenover.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel