Nieuws

Elfstedenkoorts treft horeca Friesland

1 2846 Hotel

Een datum voor de Elfstedentocht is nog niet genoemd, maar nu al is in Leeuwarden en omgeving nauwelijks nog een hotelkamer te krijgen. Cafés bereiden zich voor op De Nacht van de Elfstedentocht. De komst van 2 miljoen gasten laat de kassa rinkelen.
001_food-image-HOR041054I01.jpg

‘Zelfs de Friezen gaan erin geloven’, is de eerste reactie van zowel Baukje de Vries, voorzitter van de KHN-regio Friesland, als Ieteke Kloppenburg, voorzitter van het hoteloverleg Leeuwarden.

En dan is het serieus, aldus beiden. De Vries: ‘In de afgelopen vijftien jaar (de laatste tocht was in 1997 - red.) zijn we er een paar keer dichtbij geweest, maar overheerste de Friese nuchterheid. Nu is heel Friesland in rep en roer en is het geloof in het doorgaan van de tocht groot.’

Datum gokken
De Friezen verwachten 2 tot 2,5 miljoen mensen op de dag van de Elfstedentocht. Hoewel er nog geen datum bekend is, worden hotels bestormd door mensen die een kamer willen reserveren.

Kloppenburg: ‘De meeste hotels hebben hun kameraanbod via online boekingssites gesloten of het maximumaantal reserveringen bereikt, zeker na de bijeenkomst van de rayonhoofden zondag.’

‘Bij veel boekingssystemen hebben mensen tot 24 uur van tevoren de mogelijkheid om kosteloos te annuleren’, vervolgt Kloppenburg, die ook general manager is van het Eden Oranje Hotel in Leeuwarden. ‘Ze gokken dus op een bepaalde datum of boeken zelfs een aantal nachten achter elkaar.’

Vrijdag begint in het WTC Expo in Leeuwarden de beurs Boot Holland, die duurt tot en met woensdag 15 februari. Kloppenburg: ‘Dat betekent voor veel hotels al extra overnachtingen en milieubelasting. Als het aan ons ligt en de Elfstedentocht gaat door, dan bij voorkeur dus na de vijftiende.’

In het Eden Oranje Hotel worden alleen nog telefonische boekingen op persoonlijke titel verwerkt. ‘We begonnen met het maken van een lijst met belangstellenden. Al na de eerste twee dagen met vorst belden mensen voor kamers. We zijn daarmee gestopt. Er staan nu zo’n tachtig tot negentig namen op, ons hotel heeft 78 kamers. Verdergaan is dus zinloos.’

Slapen bij particulieren
Hotelier Chris van der Leij van van hét Elfstedenhotel ’t Anker in Leeuwarden kan zelf 75 tot 80 mensen herbergen. Een aantal jaren geleden bedacht hij echter www.elfstedenreservering.nl. Hier brengt hij schaatsers en particulieren die kamers ter beschikking hebben bijeen.

‘Een gekkenhuis. Nadat zondag bekend werd dat de rayonhoofden bij elkaar kwamen, worden we overspoeld met reserveringen. Zelf was ik op dat moment aan het schaatsen. Thuis zei ik tegen mijn zoon: moet je kijken wat er toch nu gebeurt! 20.000 hits op de site! Ik heb nu al 300 daadwerkelijke boekingen. En ik kan er mee doorgaan zolang er aanbod is van kamers.’ Van der Leij ontvangt voor zijn ‘organisatie’ (een mini-callcenter op kantoor met extra pc’s) 15 euro per boeking. De kamerprijs laat hij over aan de aanbieders. Hij moet zelf handmatig de boekers aan de aanbieders koppelen. ‘Daarom heb ik ook maar wat extra mensen geregeld…’

Nacht van de Elfstedentocht
Voor caféondernemers in Leeuwarden ligt de focus vooral op de Nacht van de Elfstedentocht, voorafgaand aan de schaatstocht. De Vries: De kroegen zijn dan ’s nachts open. Ik heb vernomen dat mensen in dat geval vanaf de Afsluitdijk met bussen worden vervoerd.’

Een opsteker in crisistijd? ‘Het zijn de krenten in de pap’, aldus De Vries. ‘En een enorme opsteker voor de provincie. De laatste keer dat de tocht werd gereden, hadden we bijvoorbeeld veel bezoekers uit België. Ik heb gisteren de hele dag door Friesland gereden en me weer verwonderd over hoe mooi het landschap onder deze omstandigheden is.’

door Nathalie Bluiminck laatste update:19 apr 2012

Eén reactie

  • # 1

    schaatser

    Zojuist geboekt; Stayokay Sneek en Heeg blijken nog over enkele slaapplaatsen te beschikken ;-).

reageer

Of registreer je om te kunnen reageren.

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.