143 hotelgasten geëvacueerd in Bergen

143 hotelgasten geëvacueerd in Bergen

Vanwege de grote duinbrand in de Schoorlse Duinen bij Bergen aan Zee zijn woensdag 143 hotelgasten geëvacueerd. Rond middernacht was de brand zodanig onder controle dat de autoriteiten de hotelgasten toestemming gaven terug te keren naar hun accommodaties.

De eigenaar van het viersterren appartementenhotel Sonneduyn in Bergen aan Zee was het niet eens met de evacuatie, zo zegt hij in De Telegraaf. 'Waar moet ik mijn gasten heen sturen? Ik kan ze er toch niet uitgooien. Ik zie de noodzaak ook nog niet, nergens zie ik vlammen. Als het te gevaarlijk wordt, stuur ik mijn gasten wel naar het strand,' laat de hoteleigenaar weten.

Vuur bestrijden

Volgens de autoriteiten zag het er echter zeek dreigend uit. Het vuur was genaderd tot 50 meter van de eerste stoplijn die de brandweer had aangelegd om de brand te keren. Bij een stoplijn is een strook grond kaal gemaakt om het vuur beter te kunnen bestrijden.

De eerste stoplijn bevond zich op 1.900 meter van de grens van Bergen aan Zee. Er waaide gisteravond een krachtige wind over het Noord-Hollandse duinengebied.

Nablussen duinbrand

In de loop van de avond bestreden brandweerkorpsen uit Noord-Holland-Noord de brand. Korpsen uit de Zaanstreek, Kennemerland en Noord-Oost Gelderland stonden al klaar om de brandweerlieden af te lossen. Het nablussen gaat nog lang duren, voorspelt burgemeester Hetty Hafkamp van Bergen.

De brand brak woensdagmiddag tegen een uur of vijf uit en ontwikkelde zich aan het einde van de middag razendsnel. ‘Het gebied is droog, zoals meestal in april,’ aldus de burgemeester.

Ramptoeristen

De gemeente kondigde voor de verplichte evacuatie een noodverordening af. Alle wegen naar Bergen aan Zee en Bergen werden afgesloten om ramptoeristen te weren en de hulpdiensten hun werk zo goed mogelijk te kunnen laten doen. De burgemeester zei dat hulpdiensten erg veel last hadden van ramptoeristen.