nieuws

20.000 banen weg door crisis

Hotel

In de horeca verdwijnen 20.000 banen als gevolg van de financiële crisis. Dat stellen de vakbonden en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag na gezamenlijk overleg over de arbeidsmarkt in de sector.

20.000 banen weg door crisis

Volgens CNV-bestuurder Wim Ramakers zijn er door de huidige economische omstandigheden tienduizenden mensen minder nodig dan twee maanden geleden nog werd becijferd. In de horeca werken nu ongeveer 300.000 mensen.

Medio oktober bracht KHN al naar buiten dat een vijfde van de horecaondernemers verwacht mensen te moeten ontslaan in verband met de omzetdaling als gevolg van de invoering van het rookverbod. ‘De nieuwe cijfers hebben vooral te maken met de kredietcrisis.’ Veel vacatures worden voorlopig niet vervuld.

Verloop is te groot

Ondanks de afnemende vraag naar personeel heeft de horeca nog steeds moeite personeel te vinden en vooral te behouden. ‘Het verloop is veel te groot’, stellen de partijen. Zo’n 90.000 werknemers stromen jaarlijks uit. Nog eens 60.000 horecamedewerkers wisselen jaarlijks binnen de sector van baan. ‘Dus zijn er elk jaar 150.000 vacatures.’

Of de rookvrije werkomgeving kroegen en restaurants aantrekkelijker heeft gemaakt voor personeel is onduidelijk. ‘Daar hebben we geen cijfers over.’ Om de sector in algemene zin aantrekkelijker te maken wordt een projectgroep van werkgevers en werknemersvertegenwoordigers in het leven geroepen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels