Hotelmedewerkers kunnen illegale prostitutie herkennen

Hotelmedewerkers kunnen illegale prostitutie herkennen

Het is geen rocket science om een prostituee te herkennen bij binnenkomst van een hotel. Dat zegt Joost van Slobbe van het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD) over illegale escorts en prostitutie in hotels. 'Hotels moeten voorkomen dat ze mensenhandel faciliteren'.

Van Slobbe is chef Informatie bij de Nationale Recherce en portefeuillehouder Mensenhandel bij het KLPD. In de Misset Horeca van vrijdag 4 februari laat hij weten dat hotelmedewerkers prostitutie kunnen herkennen.

‘Vraag de gemiddelde portier welke clientèle hij binnen heeft en hij zegt het. Een portier ziet echt wel het verschil tussen een zakenman, een toerist en een prostitueebezoekers. Iets anders is of je mensenhandel kunt herkennen. Dat is meer een kwestie of je het wíl zien. Als je er oog voor hebt, zie je het absoluut’, aldus Van Slobbe.

Van Slobbe reageert op eerdere berichten afgelopen tijd over illegale prostitutie in hotels. Van Slobbe laat weten dat het KLPD aan een indicatorenkaart werkt zodat hotelmedewerkers sneller mensenhandel kunnen signaleren.

‘Het idee is om er een tweetrapsraket van te maken. De portier of receptioniste doet de eerste signalering. Zij melden het aan security. Die gaat de signalen “opplussen”, zij gaat op zoek naar meer indicaties van illegale prostitutiepraktijken door bijvoorbeeld de frequente van het bezoek van de hotelgast te bekijken. Security doet de melding naar politie’, aldus Van Slobbe.

Tip

Lees Misset Horeca 4 februari voor het complete interview