Mercure wil hip imago met Cultuurprijs

Mercure wil hip imago met Cultuurprijs

Mercure hotels van Accor zit midden in een primeur. De eerste ronde van de allereerste Mercure Cultuurprijs is in volle gang. Met deze prijs - die dit jaar gaat om de beste tafelaankleding - wil de hotelketen laten zien dat het een hippe, moderne keten is met een duidelijke link naar cultuur.

‘Onze Mercure hotels zijn allemaal gerenoveerd. Het zijn moderne hotels die goed passen bij het thema cultuur, kunst en design,’ vindt Caro van Eekelen, de managing director van Accor Nederland. ‘Daarom hebben wij creatieve mensen gevraagd een tafel plus aankleding voor ons te ontwerpen.’

Naast de imago-boost wil de hotelgroep de bezuinigingen van de overheid op cultuur en kunst enigszins compenseren. ‘Om die twee redenen hebben we deze prijs in het leven geroepen. We brengen kunst in een praktische hotelomgeving.’

Met de huidige tafelaankleding is volgens Van Eekelen niets mis. ‘Maar toch hopen we dat er een verrassend ontwerp uit komt dat wij in de Mercure hotels kunnen toepassen.’

Zelf zal ze als juryvoorzitter alle inzendingen (tot nu toe zijn er 55 aanmeldingen, de deadline is donderdag 1 september 19.00 uur) beoordelen op het praktische aspect. ‘Is het stapelbaar, vaatwasmachinebestendig, is het linnengoed wasbaar? Daarnaast moet het natuurlijk passen binnen een Mercure-omgeving en als het dan ook nog vernieuwend is, heb ik een winnaar.’

Ron Blaauw

Vrijdag buigt de zevenkoppige jury – waaronder Ron Blaauw – zich over de 55 inzendingen. Drie van hen mogen hun ontwerp omzetten in een prototype waaruit vervolgens de uiteindelijke winnaar wordt gekozen. Deze wordt bekend gemaakt op 29 november tijdens een speciale award-avond.

Blaauw zit in de jury omdat hij jonge mensen wil stimuleren die met een creatief vak bezig zijn, zo laat hij desgevraagd weten aan Missethoreca.nl. ‘Deze wedstrijd staat heel dicht bij ons vak. Ik krijg natuurlijk enorm veel aanvragen binnen, maar dit sprong er voor mij uit.’

Iedere topkok eigen servies

De huidige tafelaankleding is volgens Blaauw veel van hetzelfde. ‘Eigenlijk zou elke topkok zijn eigen servies moeten hebben. Daar hangt een prijskaartje aan, maar je kunt dan wel het bord aanpassen aan het gerecht en niet andersom. Dat heeft een enorme meerwaarde, zonder dat je daarin natuurlijk moet doorschieten. Blaauw hoopt dat hij vrijdag verrast wordt door de inzenders. Hij zal specifiek letten op kleur, materiaal en het verrassingseffect voor de gast.