Okura sluit projectkantoor in Macau

Okura sluit projectkantoor in Macau

Okura Hotel heeft besloten haar project kantoor in Macau per 29 december te sluiten. De opening van het nieuwe Okura Hotel in Macau, waar de Nederlander Harmen Dubbelaar leiding aan geeft, is met twee jaren vertraagd.

Reden van de vertraging is de lastige economische situatie waarbij veel bouwprojecten vertraging oplopen. Voor alle directieleden en medewerkers, waaronder ook gm Harmen Dubbelaar, worden op dit moment andere functies gezocht binnen de Okura-organisatie.

In een telefonisch interview met hotelier en Misset Horeca-columnist Henk Meyknecht meldt Harmen Dubbelaar dat er al in juli 2008 sprake was van een groeiende achterstand bij de bouw van het nieuwe vierhonderd kamers tellende Okura hotel in Macau.

Dubbelaar: ‘Galaxy Entertainment Group uit HongKong is de eigenaar van het project en is een gezond bedrijf met een solvabele balans. Maar toch is er gekozen om het project voorlopig in de ijskast te plaatsen’.

Zevenhonderd speeltafels

De vraag naar vijfsterrenaccommodaties in Macau is dramatisch gedaald sinds de mondiale kredietcrises. Ook hebben veel internationale banken de geldkraan dichtgedraaid en is er een gebrek aan financiering om veel projecten af te bouwen.

‘Onze eigenaren hebben ervoor gekozen om het project voorlopig stil te leggen vanwege de slechte economische vooruitzichten. Wij verwachten een realistische opening pas medio voorjaar 2011’, aldus Dubbelaar. De oorspronkelijke openingsdatum was September 2009.

Het nieuwe Okura hotel in Macau gaat onderdeel uitmaken van het grote Galaxy entertainmentcomplex dat een oppervlakte beslaat van 1,4 miljoen vierkante meter. Het resort heeft een casino met zevenhonderd speeltafels, één van de grootste golfzwembaden ter wereld, een spa en fitnessruimte.

‘De buitenkant van het complex is klaar. Maar er wordt niet meer gewerkt aan de binnenkant’, aldus Dubbelaar. Volgens Dubbelaar is het niet haalbaar om een duur team van hotelprofessionals aan te houden terwijl er nauwelijks nog gebouwd wordt. Vanaf januari 2009 wordt het project begeleid vanuit het Okura hoofdkantoor in Tokio, totdat de bouw weer wordt opgestart.

Bittere pil

Harmen Dubbelaar blijft wel in dienst van Okura Hotels maar het is nog onduidelijk waar hij vanaf volgende maand wordt geplaatst. ‘We zijn nog aan het bekijken of ik naar ons regiokantoor in HongKong ga of naar het hoofdkantoor in Tokio’.

‘We hebben een moeilijke periode achter de rug want we gingen net van de vierde naar de vijfde versnelling in onze opening fase. En om dan je naaste medewerkers te moeten informeren dat we het projectkantoor gaan sluiten is een bittere pil’.

Voorlopig gaat Harman Dubbelaar voor vakantie naar Nederland. ‘Ik ben vanaf 15 januari weer terug op Macau en we gaan samen met Okura zoeken naar een oplossing’, aldus Dubbelaar, die positief blijft over de toekomst van Macau.

‘De bouw van vrijwel alle hotelprojecten op Macau, inclusief het 4000 kamers tellende Sheraton Hotel, liggen stil. Maar zodra er nieuwe financiering is gevonden, zullen deze hotels ongetwijfeld opengaan.’

Dubbelaar begon zijn loopbaan in 1979 bij Hotel Okura Amsterdam. In 1989 vertrok hij naar China waar hij betrokken was bij de opening van Okura Garden Holet Shanghai. In 1998 keerde hij terug naar Amsterdam als Adjunct directeur. In 2007 werd hij benoemd tot directeur van het nieuw te openen Okura Hotel in Macau.

Marcel van Aelst, directeur van Okura Hotel Amsterdam en lid van de directie van de holding, laat weten de laatste weken met Dubbelboer druk te zijn geweest het een en ander te regelen. ‘Alle door Okura vanuit Tokio en Amsterdam overgeplaatste medewerkers zijn voorlopig ondergebracht in andere hotels of projecten. Wij hebben er vertrouwen in dat wij het team begin 2010 weer bij elkaar hebben ter voorbereiding van de opening’, aldus Van Aelst.