'Overgangsperiode om te wennen aan rookverbod

'Overgangsperiode om te wennen aan rookverbod

Paul Hermanides, voorman van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) afdeling Amsterdam, vindt dat er bij het ingaan van het rookverbod een overgangsregeling moet komen voor de horeca. In die periode van een half jaar moet er meer duidelijkheid komen over het beleid rondom terrasverwarming en over hoe er door de politie wordt gehandhaafd.

Hermanides deed zijn oproep dinsdag tijdens het rookdebat op de beurs Venuez in Amsterdam. Tijdens het over het algemeen tamelijk tamme rookdebat kwam naar voren dat de urgentie voor duidelijkheid hoog is. Hermanides: 'het is vijf voor twaalf'.

'Ik wil duidelijk hebben wat er gaat gebeuren. De overheid heeft versnelling doorgevoerd door het stappenplan van tafel te vegen. Nu moet er een overgangsperiode van een half jaar komen. Daarin moet er meer duidelijkheid komen over wat er gaat gebeuren met terrasverwarming en hoe het rookverbod wordt gehandhaafd', aldus Hermanides.

Kartelverhalen

Hermanides deed tijdens het debat een verzoek aan de bierbrouwers. 'Het zou aardig zijn wanneer de brouwers dit jaar wat terug doen na de kartelverhalen omdat de horeca het toch al moeilijk krijgt door het rookverbod'. Peter de Wolf, die namens het hoofdkantoor van KHN deelnam, hield zich op de vlakte over de suggestie van Hermanides. 'We zijn continue met de brouwers in gesprek', aldus De Wolf.

Manfred Funke van Schiphol vertelde dat de omzet sinds het niet meer mogen roken op Schiphol begin dit jaar, de omzet in de horeca-units is gestegen. 'De eerste drie maanden na ons verbod hebben we 25 procent minder transacties, maar tien procent meer omzet', aldus Funke die aangeeft dat er duidelijk een omzetverschuiving plaatsvindt van drank naar food.

Afwezig

Het rookdebat verliep tamelijk tam. Waarschijnlijk mede door de afwezigheid van kamerlid Lea Bouwmeester van de PvdA. Bouwmeester zegde 's ochtend af vanwege drukke werkzaamheden. Naast Hermanides, De Wolf en Funke namen Jan van Seventer (Rookvrij Gastvrij), Willem Jan Roelofs (Stichting Sigaretten Industrie) en Pascal Vossius ('t Nieuwscafé Sint Truiden, België).

Oproep

Wat vindt u van het plan van Hermandis? Is het reëel en haalbaar? Laat uw reactie achter onder dit bericht.