Hotelketens ontslaan managers bij illegale prostitutie

Hotelketens ontslaan managers bij illegale prostitutie

In Nederlandse hotels mogen geen illegale prostituees werken. Managers die het toch toelaten, worden op staande voet ontslagen. Dat staat in een brief die de hotelketens aan de managers hebben verstuurd. 'Alle ketens willen laten zien dat het ons menens is in de strijd tegen illegale prostitutie.

De hotelketens in Nederland gaan serieus werk maken van het tegengaan van illegale prostitutie. ‘Alle ketens willen laten zien dat het ons menens is in de strijd tegen illegale prostitutie’, aldus Frans Hazen, sectorvoorzitter Hotels van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en directeur van hotel De Draak in Bergen op Zoom tegen NU.nl. ‘In onze vereniging voeren we het woord Koninklijk en dat schept verplichtingen. Als een manager het toestaat, staat hij op straat.’

Slachtoffer van mensenhandel

De hotelketens willen volgens Hazen voorkomen dat zij een slechte naam krijgen. De hotelsector doet er volgens hem alles aan het probleem op te lossen. Onder receptionisten zijn meer dan tweeduizend zogenoemde ‘signaleringskaarten’ verspreid.

Hotelkamers worden regelmatig gebruikt door illegale Oost-Europese prostituees, die vaak het slachtoffer zijn van mensenhandel. Zij omzeilen daarmee de vergunningsplicht voor ‘sekswerkers’ en de registratie bij de belastingdienst.

Test met slechte afloop

De politie in Amsterdam testte dit voorjaar de alertheid van drie hotels door actrices in te zetten en politieagenten als pseudoklant de kamers te laten bezoeken. Er werd om extra handdoeken gevraagd en er werden condooms in de afvalbakken gedaan, maar het personeel reageerde niet op die signalen. Ook werd geen aangifte gedaan. Die ervaring is volgens KHN aanleiding de sector en de hotelmanagers nogmaals te attenderen op de problematiek.

Prostitutieteam in Rotterdam

Volgens manager Guido Scholten van hotel Campanile in Rotterdam-Oost is het niet altijd eenvoudig om illegale prostitutie op te sporen. Gasten komen bij hem zelden langs de receptie. De motelkamers liggen in twee aparte gebouwen met een eigen ingang.

‘We hebben in het verleden wel problemen gehad’, zegt Scholten. ‘Sindsdien hebben we een goede samenwerking opgebouwd met het prostitutieteam van de gemeente Rotterdam. Zodra we ook maar iets merken, komen ze en controleren ze de boel.’

Bron: ANP