nieuws

‘Europese hotelprijzen naar dieptepunt

Hotel

De gemiddelde Europese hotelprijs zakt in januari dit jaar met 4 procent naar 100 euro per nacht. Dat is het laagste niveau sinds drie jaar. In Nederland kost een overnachting deze maand gemiddeld 109 euro, dat was vorig jaar op hetzelfde moment nog 116 euro.

‘Europese hotelprijzen naar dieptepunt

De cijfers komen uit de Trivago Hotelprijs Index van hotelprijsvergelijker Trivago.nl. In Nederland kost een overnachting in januari gemiddeld 109 euro. Vorig jaar was dat nog 116 euro.

Amsterdam volgt de trend van dalende prijzen in de grote Europese steden. In de eerste maand van 2013 zakt de hotelprijs in de hoofdstad met 4 procent naar een gemiddelde van 113 euro per nacht.

Nederlandse steden
Andere Nederlandse hotelsteden presteren wisselend. In Den Haag daalt de gemiddelde prijs in januari met 11 procent tot 110 euro, de daling in Utrecht (111 euro) is 7 procent. In Rotterdam (106 euro) en Maastricht (96 euro) is sprake van een afname van 1 procent.

Positieve uitschieter is Groningen, daar stijgt de kamerprijs deze maand met 14 procent tot een gemiddelde van 91 euro. Ook Eindhoven kent een prijsstijging, met 1 procent tot 84 euro.

Madrid grootste daler
De gemiddelde Europese hotelprijs zakt in januari dit jaar met 4 procent naar 100 euro per nacht. Dit is het laagste niveau sinds 3 jaar. In 2010 lag de gemiddelde kamerprijs in de eerste maand van het jaar op 98 euro.

Sterkste daler is de Spaanse hoofdstad Madrid. In 2012 werd gemiddeld 98 euro per nacht afgerekend, volgens Trivago ligt de gemiddelde prijs in januari op 87 euro. Dat is een daling van 11 procent.

Ook in Italië dalen de kamerprijzen flink. Venetië zakt met 9 procent naar 118 euro per nacht, Rome met 8 procent naar 98 euro, Milaan met 7 procent naar 133 euro. Voor Turijn (94 euro), Florence (116 euro) en Valencia (65 euro) is de daling 6 procent.

Skandinavië uitzondering
Niet overal in Europa is echter sprake van dalende prijzen. De uitzondering wordt gevormd door de Scandinavische landen, waar de stijging 2 tot 3 procent is. Noorwegen kent in januari een gemiddelde kamerprijs van 160 euro. Voor Zweden en Finland zijn de prijzen respectievelijk 139 en 123 euro.

Genève duurste stad
Het Zwitserse Genève is de duurste stad van Europa. Daar moet voor een hotelovernachting in januari gemiddeld 220 euro worden afgerekend. Londen, Parijs, Stockholm en Oslo completeren de top 5. Deze steden kennen gemiddelde prijzen die liggen tussen 145 en 160 euro per nacht.

Reageer op dit artikel