nieuws

Meer toeristen, bestedingen onder druk

Hotel

In 2012 is het aantal internationale toeristen dat Nederland bezocht gestegen met vier procent tot 11,7 miljoen. Voor 2013 verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen een stijging van zo’n drie procent. Het totaal aantal internationale toeristen zal daarmee boven de 12 miljoen uitkomen in 2013.

Meer toeristen, bestedingen onder druk

Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) bezochten in 2012 ruim 11,7 miljoen internationale toeristen ons land. Dat is een stijging van zo’n vier procent vergeleken met het jaar daarvoor. Deze toeristen lieten 4,75 miljard euro achter. Jos Vranken, algemeen directeur van het NBTC: ‘We zijn blij met de vier procent groei van het aantal internationale bezoekers. Tegelijkertijd maken we ons zorgen over de achterblijvende bestedingen. Over het algemeen zijn bezoekers zeer prijsbewust en bestedingen aan vervoer, verblijf en vermaak staan onder druk.’

De meeste buitenlandse toeristen kwamen, evenals voorgaande jaren, uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en België. De grootste procentuele stijging kwam uit Azië: Japan en China lieten een groei van 23 procent zien en India 16 procent. Uit landen waar het economisch wat minder ging, zoals Italië en Spanje, kwamen er minder bezoekers naar Nederland.

Belangrijke verklaringen voor de groei zijn onder andere dat Nederland heeft geprofiteerd van het groeiende stedenreissegment in Europa en de lichte stijging van het aantal vliegverbindingen. Daarnaast groeide de economie in Azië nog steeds fors waardoor een groeiende middenklasse met stijgende koopkracht internationaal gaat reizen. Bovendien maakte de zwakkere euro Europa en Nederland extra aantrekkelijk als reisbestemming.

Reageer op dit artikel