nieuws

NBTC: Nederlanders minder op vakantie in 2013

Hotel

Het NBTC-NIPO Research verwacht voor 2013 dat Nederlanders minder vaak op vakantie gaan. Het aantal binnenlandse vakanties zal min of meer gelijk blijven, voor het buitenland wordt een daling verwacht. De bestedingen aan vakanties zullen voor zowel binnen- als buitenlandse vakanties dalen.

NBTC: Nederlanders minder op vakantie in 2013

Dit baseert NBTC-NIPO Research op recente economische verwachtingen alsmede grootschalig onderzoek naar de vakantie-intentie van de Nederlander. Tijdens de Vakdag van de Vakantiebeurs op 8 januari werden de resultaten nader toegelicht.

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 73 procent van de Nederlanders in 2013 op vakantie wil gaan. Vergeleken met vorig jaar betekent dat een daling van zo’n 5 procentpunt. Van de Nederlanders die op vakantie willen gaan in 2013 geeft de grootste groep aan even vaak als vorig jaar te willen gaan. Echter, een groeiend aandeel verwacht minder vaak te gaan.

Hoewel vakantie nog altijd belangrijk is voor Nederlanders zal de consument, meer nog dan voorgaande jaren, de tering naar de nering zetten. Om toch op vakantie te kunnen blijven gaan, zal de consument de volgende bezuinigingsstrategieën toepassen: minder vaak gaan, dichterbij blijven, korter gaan en minder uitgeven. Het element prijs – dat altijd al belangrijk was in de vakantiemarkt – wordt dit jaar nog belangrijker. De consument zal actief op zoek gaan naar aantrekkelijke aanbiedingen en acties.

Om op de afwachtende en prijsgedreven consument in te spelen zullen aanbieders in de vakantiemarkt met aanbiedingen en (vroegboek)kortingen komen, stellen de onderzoekers. De vele prijsacties zullen ervoor zorgen dat het aantal vakanties slechts in beperkte mate zal dalen. In 2012 werden er 18,6 miljoen vakanties naar het buitenland ondernomen.

NBTC-NIPO Research verwacht dat het aantal buitenlandvakanties dit jaar licht zal dalen (tussen de -1% en -3%). Dat betekent dat er dit jaar tussen de 18 en 18,4 miljoen vakanties in het buitenland worden doorgebracht. Met name verre reizen zullen, mede door de hogere kosten, minder in trek zijn.

Dichterbij gelegen bestemmingen zullen het waarschijnlijk beter doen. Voor vakanties in eigen land wordt een stabilisatie verwacht (18,1 miljoen vakanties). Voor zowel binnenlandse als buitenlandse vakanties geldt dat de bestedingen behoorlijk lager zullen zijn.

Reageer op dit artikel