nieuws

Verweer tegen hoge toeristenbelasting

Hotel

De toeristenbelasting op buitenlandse vliegreizen loopt in 2013 de spuigaten uit. Niet alleen voor vliegtickets, maar ook voor hotelovernachtingen en bijvoorbeeld visa moeten vaak tientallen euro’s meer worden bijbetaald. De ANVR protesteert.

Verweer tegen hoge toeristenbelasting

Dit zegt de topman van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) Frank Oostdam donderdagmiddag 3 januari op de nieuwjaarsreceptie van de brancheorganisatie. Volgens de ANVR verzinnen landen, regio’s en steden iedere keer wat nieuws om geld te verdienen aan vakantiegangers. Zo werd in Spanje afgelopen jaar de luchthavenbelasting verhoogd, en verlangt Turkije al jaren dat toeristen een speciaal toeristenvisum kopen bij binnenkomst van het land.

‘Die hogere taksen zijn kortzichtig en onacceptabel. De vakantieganger wordt als melkkoe gebruikt om de staatskas te spekken.’ De ANVR gaat de hoge toeristenbelasting aankaarten in Europees verband. ‘We laten in 2013 een scherp protest horen aan de boosdoeners’, aldus Frank Oostdam. In de Europese Unie komt daar de btw op reizen volgens hem als extra kostenpost bij.

De reiswereld zucht onder het lage consumentenvertrouwen. Velen wachten op koopjes. Desondanks zijn de prijzen volgens TUI-topman Steven van der Heijden nog redelijk stabiel.

De verwachting is dat de consument op internet forse kortingen gaat afdwingen, door collectieve druk op reisaanbieders. Het aantal boekingen zal dit jaar door de teruglopende bestedingen licht afnemen, vrezen reisbureaus. ‘De meeste Nederlanders moeten korter, dichterbij en goedkoper op vakantie.’

Reageer op dit artikel