nieuws

Bezettingsgraad hotels daalt naar 66,3 procent

Hotel

De Nederlandse hotelmarkt heeft in 2012 opnieuw een omzetdaling moeten verwerken. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat de zowel de bezettingsgraad als de kamerprijzen zijn gedaald. Daarmee is een hapering gekomen in het toch al moeizame herstel sinds het begin van de crisis in 2008. Voor 2013 wordt wel groei verwacht.

Bezettingsgraad hotels daalt naar 66,3 procent

De gemiddelde bezettingsgraad van de drie- vier en vijfsterrenhotels in Nederland is gedaald van 67,2 procent in 2011 tot 66,3 procent in 2012, heeft Horwarth onderzocht. Voor 2013 wordt rekening gehouden met een nieuwe stijging tot 67,5 procent. Daarmee zouden de bezettingsgraden dit jaar nog steeds 5 procentpunten onder het hoogtepunt van 2007 blijven.

De gemiddelde kamerprijs is vorig jaar gedaald met één euro, van 98 euro tot 97 euro. Voor 2013 verwachten de hoteliers dat de gemiddelde kamerprijs weer iets zal stijgen, tot 98 euro. Het prijsniveau ligt dan echter nog steeds ruim 8 procent onder het niveau van 2007.

Driesterren in de plus

De hapering in de hotelmarkt is vooral zichtbaar in de vier- en vijfsterrensegmenten. Zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs nam in beide segmenten af. In het driesterrensegment daarentegen is zowel in de bezettingsgraad als in de gemiddelde kamerprijs in 2012 een lichte stijging zichtbaar. In alle segmenten wordt voor 2013 rekening gehouden met een stijging van de resultaten. De sterkste stijging wordt verwacht door de driesterrenhotels, die rekenen op een nieuwe stijging van zowel de bezettingsgraad als de gemiddelde kamerprijs. In het vijfsterrensegment hopen de hotels bij een stabiele kamerprijs wel een iets hogere bezettingsgraad te behalen.

Toenemende focus leisure gasten

Het aandeel toeristische gasten is in 2012 opnieuw toegenomen, van 48 procent naar 49 procent. Het aandeel zakelijke gasten is gelijk gebleven op 47 procent. Het aandeel overige gasten, waaronder aircrew, is afgenomen van 5 procent tot 4 procent. In de regio Amsterdam & Schiphol maken de toeristische gasten inmiddels meer dan 54 procent van het totaal aantal kamernachten uit. In 2007 was dit nog slechts 42 procent.

Steeds meer kamers

De daling in de bezettingsgraad is onder meer een gevolg van het stijgende aanbod op de hotelmarkt. Uit cijfers van het Bedrijfschap Horeca blijkt dat het aantal drie-, vier- en vijfsterren hotelkamers tussen 2007 en 2012 is gestegen met 18%; gemiddeld 3,4 procent per jaar. Het aantal hotelovernachtingen steeg in deze periode met gemiddeld 0,7 procent per jaar. Uit onderzoek van Horwath HTL blijkt dat ruim 72 procent van de Nederlandse hoteliers in 2013 een negatieve invloed verwacht van de uitbreidingen van het hotelaanbod.

Reageer op dit artikel