nieuws

Hotelprijzen Cyprus vooralsnog stabiel

Hotel

De kamerprijzen van hotels in Cyprus blijven ondanks de crisissituatie vooralsnog stabiel. . Ondanks de gesloten banken en protesten zijn Cypriotische hotelprijzen de afgelopen dagen niet significant gedaald. Dat meldt hotelprijsvergelijker Trivago.

Hotelprijzen Cyprus vooralsnog stabiel

Cyprus kon in april 2012 nog op een prijsstijging rekenen van 14 procent ten opzichte van maart, en volgens data van CYSTAT (het Cypriotische CBS) op een verdubbeling van het aantal toeristen. Of een prijsstijging komende maand opnieuw het geval zal zijn is maar de vraag, hotelprijsvergelijker trivago komt begin april met nieuwe data voor april.

Cyprus verwelkomt jaarlijks meer dan 2 miljoen toeristen, waarvan het merendeel in de zomermaanden. Data van CYSTAT laat zien dat bijna driekwart van de toeristen het eiland bezoekt in de maanden mei tot en met september.

Hotelprijzen variëren in Cyprus dan ook sterk. In 2011 en 2012 lag de gemiddelde hotelprijs in januari op 80 euro per nacht, en steeg in augustus tot boven de 140 euro. In aanloop naar de warmere zomermaanden stijgen de hotelprijzen normaal gesproken dus aanzienlijk.

Of deze stijging dit jaar van een zelfde grote zal zijn is de vraag. In februari en maart van dit jaar lagen de Cypriotische hotelprijzen al 9 procent lager dan vorig jaar. In Griekenland, waar de crisis al eerder heeft toegeslagen, lag de hotelprijs gedurende heel 2012 gemiddeld al 7 procent lager dan in 2011. In de duurste maand augustus was dit echter slechts 2 procent, een teken dat ondanks de crisis, de toeristen blijven komen.

Door het wegvallen van een gedeelte van de bankensector, zal toerisme waarschijnlijk een belangrijkere bron van inkomsten worden. Cyprus is vanwege haar mediterrane klimaat een aantrekkelijk vakantieland. Vooral bij Britten en Russen is het land populair, van de 2,4 miljoen toeristen in 2012 waren er maar liefst 1 miljoen afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, en 0,5 miljoen uit Rusland. Dit terwijl er in Cyprus slechts 1 miljoen mensen wonen. In 2012 bezochten 30.000 Nederlanders het eiland.

Reageer op dit artikel