nieuws

Jubileum Museumkelder hotel Derlon

Hotel

De museumkelder onder het Maastrichtse hotel Derlon is op 25 maart precies 25 jaar open. Behalve bij hotelgasten is de museumkelder, waar de resten van een Romeinse tempel te zien zijn, nauwelijks bekend.

Jubileum Museumkelder hotel Derlon

Bij de nieuwbouw van het huidige hotel Derlon in 1983 werden de resten van een Romeins heiligdom (tempelplein met Jupiterpijler) uit de tweede en derde eeuw en van een laat-Romeinse versterking uit de 4e eeuw blootgelegd.

Indertijd werd een overeenkomst gesloten tussen de archeologen en de eigenaar van Derlon, Benoit Wesly, waarin stond dat de resten op een verantwoorde manier in de kelder opgenomen zouden worden en op gezette tijden voor het publiek toegankelijk worden gemaakt. Die museumkelder Pioazza Romana kwam op 25 maart 1988 gereed.

Behalve bij de hotelgasten en de deelnemers aan een reguliere VVV-rondleiding, is de museumkelder echter nauwelijks bekend. Het hotel grijpt het vijfentwintigjarig jubileum van de vondsten dan ook aan is dan ook een uitgelezen kans om de Museumkelder opnieuw bij het grote publiek, zowel inwoners van Maastricht als toeristen, onder de aandacht te brengen, om het verborgen museum opnieuw te ontdekken.

Met een app en augmented reality en 3D-animaties krijgen bezoekers een beeld hoe het heiligdom eruit moet hebben gezien.

Reageer op dit artikel