nieuws

Bijna helft gemeenten verhoogt toeristenbelasting

Hotel

Bijna de helft van de 408 gemeenten in Nederland heeft de toeristenbelasting per 1 januari 2013 verhoogd. Sinds 2010 is deze belasting gemiddeld met 23 procent gestegen. Beide conclusies komen uit onderzoek van hotelprijzenvergelijkingssite LookingforBooking.com.

Bijna helft gemeenten verhoogt toeristenbelasting

Vanaf 2010 is de gemiddelde toeristenbelasting, ook wel de logies- of verblijfsbelasting genoemd, met €0,25 gestegen: van €1,08 naar €1,33 in 2013, aldus onderzoek van LookingforBooking.com. Dit is een procentuele stijging van 23 procent.

Toeristische sector

In de afgelopen drie jaar heeft ruim 63 procent van de Nederlandse gemeenten de toeristenbelasting minimaal één keer verhoogd. In diezelfde periode zijn er negentien gemeenten die de taks hebben ingevoerd.

Dit betekent dat in 2013 meer dan driekwart van alle gemeenten in Nederland toeristenbelasting heft en de gemiddelde toeristenbelasting per jaar stijgt.

‘Deze opbrengsten worden door de gemeenten vaak niet geïnvesteerd in de toeristische sector, maar komen ten goede van de algemene middelen van de gemeenten’, aldus directeur Gerlof Bos van LookingforBooking.com.

‘Rigoureuze verhogingen’

Uit een vergelijking van de cijfers uit 2010 en 2013 blijkt volgens LookingforBooking.com dat met name ’s-Hertogenbosch, Culemborg, Lingewaal, Beverwijk en Bussum ‘rigoreuze verhogingen hebben doorgevoerd’.

De gemeenten Bunschoten, Hoorn en Ridderkerk hebben in die periode de toeristenbelasting afgeschaft. Daar tegenover staat invoering van de taks sinds begin dit jaar in Duiven, Kampen, Oudewater en Weststellingenwerf.

LookingforBooking.com voerde het onderzoek naar de toeristenbelasting in Nederland aangaande hotelovernachtingen voor het vierde opeenvolgende jaar uit. Het uitgebreide persbericht is hieronder te downloaden.

Reageer op dit artikel