nieuws

Michael Levie – CitizenM: ‘Horeca is te duur

Hotel

De Nederlandse horeca is te duur geworden. Dit zegt CEO Michael Levie van hotelketen CitizenM. ‘Hotels maken alles duurder als hun basiskosten stijgen. Ze kijken niet hoe met innovaties en vernieuwend denken die kosten omlaag kunnen.

Michael Levie – CitizenM: ‘Horeca is te duur

Michael Levie sprak over de te dure horeca op Hospitality Outlook waar gediscussieerd werd over (het gebrek aan) samenwerking tussen horeca en retail. Volgens Levie kan de horeca veel leren van de retail, zegt de topman in een videointerview met MissetHoreca.nl. ‘Het woord zegt het al: het gaat om details. Dat doet retail heel goed. Daarnaast zijn ze heel goed in data analyseren. In hospitality denken we heel snel dat we het wel weten en gaan dan weer verder met ons bedrijf.’

Met innovaties besparen

Kosten besparen en zo de tarieven voor gasten laag houden doet CitizenM met automatisering en efficiënter werken, zowel voor als achter de schermen. ‘Wij werken bij CitizenM met check-in kiosken en gasten kunnen alleen digitaal reserveren. Daarnaast hebben we achter de schermen twee bedrijven gevraagd om samen te werken: Lamme Textielbeheer en EW facility services. Zij zijn verantwoordelijk voor de back of the house. Daar hebben we ook een effectiviteitslag gemaakt en deze kostenbesparing komt ten goede aan de gast. Soms moet je loslaten wat je weet. Denken en creëren en dan je rugzak met kennis weer oppakken om het idee uit te voeren.’

Op de vraag of de retail ook wat kan leren van hospitality is Levie terughoudender. ‘Wij denken vaak dat we het heel goed doen. Maar is dat zo? Hoeveel managers van hotels werken af en toe een dag mee op de werkvloer? We vergeten hoe het is om gasten in de ogen te kijken en te bedienen. Een hoofdkantoor – ik noem het liever servicekantoor – moet dienend zijn aan de mensen op de werkvloer. En niet andersom. Op de werkvloer ervaar je de echte service en welke nonsens vanuit de hoofdkantoren deze service in de weg staat.’

Bekijk het volledige interview met Michael Levie:

Reageer op dit artikel