nieuws

AirBnB stimuleert toerisme en economie Amsterdam

Hotel

Amsterdam doet AirBnB niet in de ban. NU.nl meldt dat de gemeente onderzoek heeft laten uitvoeren en op basis van die resultaten stelt dat het verhuren van de eigen woning zelfs een stimulans kan zijn voor het toerisme en de economie van de stad.

Een eigen woning verhuren via een website als AirBnB wordt niet in de ban gedaan door de gemeente Amsterdam, zo schrijft NU.nl. De gemeente heeft laten weten dat de verhuur zelfs een stimulans kan zijn voor het toerisme en de economie.

Particuliere verhuur

De gemeente liet eerder dit jaar weten strenger te gaan toezien op particuliere verhuur. Onder andere omdat woningen hierdoor zou worden onttrokken aan de woningmarkt, waardoor het voor gewone Amsterdammers moeilijker is om een huis te vinden.

Huurmarkt

Op basis van het onderzoek schrijft NU.nl dat de conclusie nu is dat ‘voor zowel het gebruik van woningen als het toeristisch aanbod’ de verhuur de markt voorlopig niet verstoort.

De verhuur van een eigen woning betreft ongeveer 1 procent van het aantal woningen en minder dan 2 procent van het totaal aantal overnachtingen.

Voorwaarden voor verhuur

Volgens het artikel is verhuur toegestaan als geen sprake is van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woningen, en de eigenaar moet zelf in het huis wonen. in sociale woningen is vakantieverhuur niet toegestaan.

Bovendien mag de woning aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en moet toeristenbelasting worden betaald. Tot slot moet er altijd toestemming zijn van de Vereniging van Eigenaren of de verhuurder.

Illegale hotels

In februari meldde MissetHoreca.nl dat Amsterdam een gesprek had gevoerd met vertegenwoordigers van AirBnB. Uitkomst van dat onderhoud was dat de aanbieder van particulier slaapruimte en de gemeente gaan samenwerken om illegale hotels van de site te weren.

Reageer op dit artikel