nieuws

Daling aantal vakanties treft hotels en motels

Hotel

Het aantal vakanties in eigen land is in de eerste helft van dit jaar gedaald met 7 procent. Vooral hotels en motels krijgen minder boekingen (-13 procent). Het aantal Nederlanders met zomervakantieplannen is in dezelfde periode gedaald met ongeveer 300.000 ten opzichte van 2012 (3 procent).

Daling aantal vakanties treft hotels en motels

De cijfers komen uit een rapport van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) in samenwerking met onderzoeksbureau Nipo en worden vermeld op de website van de NOS. De afname van het aantal vakanties hangt samen met de economische crisis.

Ook kamperen minder populair

Vooral de hotels en motels krijgen minder boekingen. Volgens het onderzoek gaat het om een afname van 13 procent. Ook kamperen is minder in trek. Voor kampeervakanties geldt een daling van 12 procent in de eerste zes maanden van dit jaar.

Zomervakantie
Over diezelfde periode is ook sprake van een afname van het aantal zomervakantieplannen voor zowel het binnen- als het buitenland, aldus NOS.nl. Ten opzichte van vorig jaar daalde dat aantal met ongeveer 300.000, zo’n 3 procent.

De daling van het aantal vakanties over de grens is 5 procent. Met name de verre bestemmingen zijn minder populair, zo komt naar voren uit het onderzoek. De uitgaven liggen ook lager en daalden met 3 procent.

Economische crisis

NOS.nl schrijft dat het aantal vakanties in de periode 2008-2012 volgens het NBTC stabiel was. Nederlanders gingen minder ver en korter, en letten meer op aanbiedingen.

Nu slaat de crisis echt toe en wordt ook bezuinigd op de korte, extra vakanties, aldus NBTC in het artikel.

Reageer op dit artikel