Bisschoppelijk paleis in Haarlem wordt hotel

Bisschoppelijk paleis in Haarlem wordt hotel

Het bisschoppelijk paleis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem wordt omgebouwd tot een viersterrenhotel met 65 kamers. 'Een voorcontract met het bisdom is al getekend', aldus directeur Susanne Schilte van Vondel Hotels in Amsterdam.

Directeur Susanne Schilte van Vondel Hotels in Amsterdam bevestigde woensdag 17 juli dat de keten vergevorderde plannen heeft om het historische pand aan te kopen en te verbouwen. ‘Een voorcontract met het bisdom is al getekend’, aldus Schilte.

Om de vestiging van een hotel mogelijk te maken, is een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Een woordvoerder van de gemeente Haarlem zei dat de gemeente hierover advies inwint. ‘Er is een constructief vooroverleg’, aldus de zegsvrouw.

Stadspaleis

Volgens de woordvoerder zijn de onderhandelingen over de verkoop in volle gang, en wordt van alle kanten positief gereageerd. De verkoop heeft volgens hem voor een deel te maken met de financiële positie van het bisdom. ‘Die is nu nog gezond, maar we weten niet hoe het over vijf of tien jaar is.’

Na het zomerreces komt de gemeente met een standpunt over de bestemmingswijziging. ‘Het bisschopshuis is van oorsprong geen kerkelijk pand, maar een stadspaleis’, aldus de woordvoerder.

Crisis

Bisschop Jos Punt gaat op termijn verhuizen naar de pastorie van de rooms-katholieke Sint Bavo in Haarlem. Hij vindt het niet passend om in deze tijden van crisis in een duur pand te blijven wonen ‘met zo’n grandeur’, zei woordvoerder Eric Fennis van het bisdom Haarlem-Amsterdam woensdag.

Bron: ANP