nieuws

Toeristenbelasting stijgt naar 162 miljoen

Hotel

Nederlandse gemeenten verwachten in 2013 een totaalbedrag van 162 miljoen euro aan toeristenbelasting binnen te halen. Dat maakt het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

Toeristenbelasting stijgt naar 162 miljoen

Van alle belangrijke gemeentelijke heffingen steeg de toeristenbelasting het sterkst over de laatste 5 jaar. Dit jaar halen de Nederlandse gemeenten 36 procent meer binnen dan in 2008.

Tariefverhogingen zijn de grootste oorzaak van de stijging. In de afgelopen 5 jaar zijn daarnaast steeds meer gemeenten toeristen gaan belasten. De nieuwe gemeenten zijn verantwoordelijk voor een tiende van de stijging van de inkomsten met 43 miljoen euro.

Vijf jaar geleden inde nog slechts 72 procent van de gemeenten toeristenbelasting. Dit jaar stijgt dat naar 76 procent. Sinds 2008 hebben 24 gemeenten de belasting voor toeristen (her)ingevoerd, maar er zijn ook 5 gemeenten die de belasting juist hebben afgeschaft.

Door de herindelingen van gemeentes de afgelopen jaren is het absolute aantal gemeenten dat toeristenbelasting heft, afgenomen van 319 in 2008 naar 312 in 2013. Nederlandse gemeenten halen in totaal 2 procent van hun heffingsinkomsten uit het belasten van bezoekers.

Lees ook: ‘Gemeenten gebruiken toeristenbelasting verkeerd’

Reageer op dit artikel