nieuws

Vier procent minder vakanties dit jaar

Hotel

Het aantal vakanties daalt in 2013 met vier procent. Dit verwacht het ING Economisch Bureau. De magere economische vooruitzichten bieden voorlopig geen uitzicht op herstel voor de reisbranche.

Vier procent minder vakanties dit jaar

Het aantal ondernomen vakanties staat dit jaar voor het eerst in lange tijd onder druk. De relatief sterke daling in het aantal vakanties in het afgelopen winterseizoen van 6 procent (oktober 2012-maart 2013) wordt onvoldoende gecompenseerd door het zomerseizoen.

Later beslissen

Tot en met half april bleven de zomerboekingen ruim 6 procent achter bij vorig jaar, deels doordat steeds later beslist wordt. Aanhoudende dalingen in het besteedbaar inkomen en de sterk opgelopen werkloosheid zorgen er voor dat het aantal genoten vakanties dit jaar naar verwachting met 4 procent terugloopt. Hoewel sinds 2010 de groei al uit het aantal ondernomen vakanties verdween, was er eerder sprake van stagnatie dan krimp.

Het vakantiepatroon is destijds al wel aangepast (korter, minder ver en goedkoper), maar dit leidde nog niet tot een sterke afname van het aantal vakanties. Het veranderende vakantiepatroon raakt de reisbranche, omdat het vakantiebudget  lager ligt: minder dagen op vakantie, goedkopere bestemmingen, minder dure accommodatie en nu ook minder vaak op vakantie.

Het aantal vliegvakanties neemt deze zomer naar verwachting af en relatief goedkope landen als Kroatië en Tsjechië groeien in populariteit.

Reageer op dit artikel