nieuws

Grote verliezen door reisadvies Egypte

Hotel

Reisorganisaties lijden grote verliezen door het verscherpte reisadvies voor Egypte van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Vorige week werd het advies aangescherpt, alle niet-essentiële reizen naar hotelresorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba worden sindsdien ontraden.

Grote verliezen door reisadvies Egypte

Het is nog onduidelijk hoe lang het huidige reisadvies van Buitenlandse Zaken blijft gelden. Thomas Cook (Neckermann) verwacht dat de schade door het reisadvies in ieder geval in de tonnen zal lopen.

De andere touroperators verwachten ook grote verliezen door geannuleerde reizen, maar geven geen inschatting van de kosten.

Calamiteitenfonds

Het Calamiteitenfonds vergoedt touroperators alleen annuleringen van reizen naar Caïro, Luxor en de Nijl, omdat daarvoor daadwerkelijk een negatief reisadvies geldt.

Reizen naar andere gebieden worden door het ministerie slechts ontraden, waardoor het Calamiteitenfonds heeft besloten dat deze kosten onder het ondernemersrisico van touroperators vallen.

Vliegen

TUI (Arke, Kras en Holland International) en Corendon hebben eigen vliegtuigen, waardoor ze flexibeler zijn en hun reizen om hebben kunnen zetten naar andere landen.

Voor andere touroperators is het moeilijker om reizen aan te passen, omdat ze van de vluchten van onder andere Transavia afhankelijk zijn. Transavia vliegt nog op diverse zonbestemmingen in Egypte, maar de vliegtuigen zitten vaak niet vol.

Veiligheid

Toeristen moeten natuurlijk wel worden opgehaald, terwijl lege of halfvolle vliegtuigen naar Egypte vliegen, dat kost volgens de diverse reisorganisaties veel geld.

Volgens een woordvoerder van Thomas Cook zijn hun klanten vaak niet zozeer bang voor hun veiligheid, maar verwachten ze vooral dat het op de bestemmingen minder gezellig zal zijn.

Reisadvies

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken licht de keuze toe: ‘We raden inderdaad vakantiereizen naar Egypte af, vanwege de veiligheidssituatie daar. Maar dat blijft een advies. Uiteindelijk beslist de vakantieganger zelf.’

De woordvoerder benadrukt dat Nederlandse bedrijven die in andere branches zaken doen met Egypte ook schade van de Egyptische crisis ondervinden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel