nieuws

Hitte stuwt run op Nederlandse vakantiehuisjes

Hotel

Exploitanten van vakantieparken en campings spinnen garen bij de warmte en hitte dezer dagen in Nederland. Vooral locaties aan de kust zijn populair en zitten vol met mensen die veelal op het laatste moment besloten toch maar een weekend of langer aan zee verkoeling te zoeken.

Hitte stuwt run op Nederlandse vakantiehuisjes

‘Het gaat hier niet om mensen die eigenlijk van plan waren een buitenlandse vakantie te boeken’, zegt commercieel directeur Yamina Abdoun van recreatiebedrijf Roompot.

Roompot

‘Het zijn eerder thuisblijvers die eigenlijk van plan waren later in het jaar een bank of een andere grote aankoop te doen. Het mooie weer heeft ze op andere gedachten gebracht.’

Roompot heeft met zijn vakantieparken en campings vooral een sterke positie aan de Zeeuwse kust. ‘Wij zitten anderhalve week eerder vol dan een jaar geleden. Een bungalow boeken voor vier personen achter de duinen, gaat niet meer lukken.’

Center Parcs

Center Parcs, de grootste aanbieder van vakantiebungalows in Nederland, onderschrijft de run op vakantiehuisjes.

‘De laatste twee weken gaat het heel erg hard met de last minute-boekingen. Onze strandparken zitten in augustus helemaal vol. Bij al onze andere parken gaat de bezettingsgraad de komende weken richting de 93 à 94 procent’, zegt marketingdirecteur Paul Geraeds.

Duitsland

Naast de bezoekers uit eigen land komt er volgens Geraeds een ‘opvallend grote stroom’ Duitse gasten naar de Nederlandse parken.

‘Dat is een trend van de laatste drie weken. Maar het is natuurlijk niet zo vreemd als je ziet hoe goed het gaat met de economie in Duitsland’, vertelt de directeur.

Bestedingen

Het mag goed gaan met de boekingen, de bestedingen op de parken staan wel onder druk. ‘We merken gewoon dat de mensen minder vaak uit eten gaan en wat vaker zelf koken’, aldus Geraeds.

Bas Hoogland, commercieel directeur bij Landal GreenParks, begrijpt dat wel. ‘De hitte nodigt natuurlijk niet uit om in een restaurant te gaan zitten. De verkoop van frisdrank en ijs schiet echter door het plafond. En Nederland houdt van rosé.’

Hof van Saksen

Ook bij Landal zitten de bungalows zo goed als vol. Het in oktober 2012 overgenomen luxe park Hof van Saksen in Drenthe doet het volgens Hoogland eveneens erg goed. ‘Vorig jaar rond deze tijd was het bijna failliet, nu hebben we daar een bezetting van rond de 90 procent’, zegt de directeur.

De boekingen trekken volgens Hoogland niet alleen aan door het mooie weer. ‘Het komt ook doordat de regio Midden dit jaar twee weken later vakantie heeft, daardoor is het seizoen langer. En dat is goed voor de economie.’

Bron: ANP

Reageer op dit artikel