nieuws

AF&BM: gezonde voeding op de kaart

Hotel

De AF&BM (Association of Food & Beverage Management) organiseerde op 23 september in de Rotterdamse Ahoy het seminar Voeding en Gezondheid. Daarin werden de tientallen aanwezige f&b managers door onder meer Paul Rosenmöller bijgepraat over het verband tussen voedsel en gezondheid en hoe hotels daar op in kunnen spelen.

AF&BM: gezonde voeding op de kaart

‘Je ziet dat het aantal mensen met overgewicht en obesitas steeds meer toeneemt in de westerse samenleving’, zei AF&BM voorzitter Suzanne de Zwaan op het evenement. ‘Wij als F&B eindverantwoordelijken zijn het onze gasten verplicht de mogelijkheid te bieden zo gezond mogelijk te eten. Dit lijkt een vanzelfsprekendheid, maar is in werkelijkheid nog lang niet het geval.’

Leden van de AF&BM (Association of Food & Beverage Management) werden op een seminar tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam onder leiding van dagvoorzitter Richard Engelfriet door drie sprekers aan het denken gezet over de voor- en nadelen en de oorzaken en gevolgen van verantwoorde en onverantwoorde voeding.

Woud van adviezen
Ook kwamen tegenstrijdigheden en uitdagingen aan bod. ‘Ineens hoor je van een onderzoek in de Verenigde Staten dat tarwe slecht zou zijn’, zegt een deelnemer ‘Het ene onderzoek staat lijnrecht tegenover het andere. Het blijft lastig om in het woud van de adviezen van de voedingsdeskundigen de juiste lijn te kiezen voor jouw bedrijf.’

Paul Rosenmöller
Paul Rosenmöller legde niet alleen nadruk op  voeding, maar noemde ook tal van initiatieven om overgewicht tegen te gaan: ‘Sommige bedrijven organiseren lunchwandelingen, bij weer andere kun je gratis fitnessen, met als gevolg minder ziekte, minder arbeidsongeschikten en daarom dus een gezonde bussinescase.’ Rosenmöller sprak als voorzitter en ambassadeur Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG (Jongeren op gezond gewicht).

Voedingsleer
Anna Kruyswijk gaf als arts en voedingsdeskundige college over de Westerse voedingsleer met een aantal stellingen over overgewicht: ‘Overgewicht is geen ziekte, maar een symptoom. Intensief geproduceerd voedsel verstoort het hormonale evenwicht. Geraffineerd en industrieel bewerkt voedsel is ‘arm’. Vooral suikers veroorzaken overgewicht. Eet en serveer biologisch suikerarm voedsel en eet goede vetten.’

Chef-kok Han Ji van restaurant Han Ting in Den Haag, vorig jaar bekroond met een Michelinster, gaf in een duo-presentatie met zijn assistente Pauline aan wat koele, warme en hete gerechten uit de Chineze voedingsleer doen in het lichaam als ze (niet) in balans zijn (Jin en Jang).

Reageer op dit artikel