nieuws

Fors meer hotelovernachtingen in Amsterdam

Hotel

Het aantal hotelovernachtingen in Amsterdam lag in het eerste kwartaal van 2013 ruim 10 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is flink meer dan de landelijke groei van 1,9 procent, zo bleek vrijdag uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Fors meer hotelovernachtingen in Amsterdam

Afgelopen januari, februari en maart werden in totaal 2,3 miljoen hotelovernachtingen in de hoofdstad geregistreerd. Dat zijn er 220.000 (10,7 procent) meer dan in dezelfde periode in 2012. Amsterdam is hiermee de hoogste stijger van Europa, gevolgd door Berlijn en Hamburg.

Volgens stadsmarketeer Amsterdam Marketing is de groei te danken aan alle mijlpalen in ‘feestjaar’ 2013. Zo heropende het Rijksmuseum en bestaan de grachten 400 jaar. ‘Samen met hotels, musea en attracties zijn we al sinds 2011 bezig om de stad voor 2013 op de kaart te krijgen. We zien dat alle activiteiten een enorme aantrekkingskracht hebben’, stelt een woordvoerder.

In het eerste kwartaal kwamen er niet alleen meer bezoekers naar de hoofdstad, maar bleven zij ook langer dan de gemiddelde 1,85 hotelnacht van vorig jaar.

Het valt het marketingbedrijf op dat het aantal toeristen uit eigen land met een kwart is gestegen. Het aantal buitenlandse bezoekers groeide met ruim 7 procent. De meeste van hen komen uit omringende landen, maar ook Brazilianen, Russen, Indiërs en Chinezen (bevolking van de zogeheten BRIC-landen) weten Amsterdam steeds vaker te vinden.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel