nieuws

HRS.de moet prijsclausules schrappen in contracten

Hotel

In Duitsland is de grote boekingssite HRS.de op de vingers getikt door het Bundeskartellamt, een Duitse mededingingsautoriteit. HRS.de mag niet langer de beste prijs-clausule hanteren in haar contracten. Voor 1 maart 2014 moet deze in de hotellerie gevreesde clausule uit de contracten van HRS.

HRS.de moet prijsclausules schrappen in contracten

Dat meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Met uitspraak van het Bundeskartellamt lijken de boekingssites een flinke tik over de neus te krijgen. Al langer is er, ook in Nederland, vanuit de hotellerie afkeer tegen de werkwijze van boekingssites. Zeker wanneer deze machtige sites regels opstellen waarbij ze de laagste prijsgarantie opeisen.

Volgens de directeur van het Bundeskartellamt, Andreas Mundt, lijkt het op het eerste gezicht alsof consumenten voordeel zouden hebben bij de door boekingssites gebruikte clausules.

‘Echter, uiteindelijk verhindert deze clausule dat er op andere plaatsen lagere prijzen kunnen worden aangeboden. Sterker nog, zij maken het aanzienlijk moeilijker voor nieuwe aanbieders om de markt te betreden, omdat deze partijen geen lagere prijzen mogen en kunnen aanbieden’, aldus Mundt.

Mundt stelt verder dat het ook juridische stappen wil nemen tegen Booking.com en Expedia.com, om dezelfde eerder genoemde redenen. Mundt: ‘Ook zij hebben dezelfde clausules in hun contracten met hotels’.

HRS heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het vonnis. Of het dit gaat doen, is niet bekend. Het is eveneens niet bekend wanneer Bundeskartellamt de andere sites zoals Booking.com en Expedia.com gaat aanpakken.

 

Al geruime tijd vinden er discussies plaats over dit onderwerp. Door de soms ingewikkelde materie zijn er ook veel vragen over de zogeheten online travel agencies. Meepraten of zelf een discussie hierover starten? In Misset Horeca Connect hebben we er een speciaal thema aan gewijd.

Reageer op dit artikel