Bezetting en omzet hotels loopt verder terug

Bezetting en omzet hotels loopt verder terug

Nederlandse hotels hebben de bezettingsgraad, de kamerprijs en de omzet in de eerste drie maanden van dit jaar verder zien dalen. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van KPMG onder bijna 300 Nederlandse hotels in het drie-, vier- en vijfsterrensegment.

De daling liep op tot 20 procent voor een meerderheid van de hotels ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Slechts een beperkt aantal hotels noteerde een stijging van omzet, kamerprijs en bezetting. Een ruime meerderheid van de onderzochte hotels verwacht op korte termijn nog geen herstel van de markt.

‘Als gevolg van de economische crisis zullen bezettingsgraad en kamerprijs onder druk blijven staan. Dat geldt ook voor de uitgaven die de gast in het restaurant en de bar doet en zeker voor congressen, feesten en trainingen’, zegt Jos Sweers van KPMG.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad in de Nederlandse hotels vorig jaar licht daalde, van 65,2 procent in 2011 naar 64,5 procent in 2012. De gemiddelde kamerprijs steeg van 90 naar 92 euro. Vooral de vijfsterrenhotels kregen fors meer voor een kamer. De gemiddelde kameromzet nam toe van 59 euro in 2011 naar 60 euro in 2012.

Zakelijke boekingen maken overigens een steeds kleiner deel uit van het totaal aantal boekingen. Vorig jaar had 53 procent van het aantal boekingen een vrijetijdskarakter, een toename van 4 procent ten opzichte van 2011.

Die boekingen lopen steeds minder vaak via de hotels zelf. Reserveringssites zoals booking.com en vakantieveilingen.nl spelen een steeds prominentere rol. Sweers: ‘Vorig jaar werd bijna 30 procent van de hotelkamers via dit soort intermediairs geboekt, een stijging van zo’n 8 procent vergeleken met 2011. De hotels zelf maken overigens in toenemende mate gebruik van veilingsites om de bezetting te verhogen.’ Ze moeten daarvoor wel hoge commissies van 15 tot 20 procent betalen.

Volgens Sweers zal het voor individuele hotels dan ook steeds moeilijker worden om te overleven. Vooral de kleinere hotels zullen volgens hem gedwongen worden aansluiting te zoeken bij gerenommeerde hotelketens.
Bron: ANP