nieuws

Beter resultaat met omkeren arbeidsmarkt

Hotel

De arbeidsmarkt omkeren en een databank maken met daarin gegevens van de mensen die een baan in de horeca ambiëren. ‘De huidige arbeidsmarkt is het slechtste proces dat er is. Als je als hotel een vacature uitschrijft, vind je nooit de beste kandidaat,’ zegt Cees Morsch op de Horecava 2014.

Beter resultaat met omkeren arbeidsmarkt

Cees Morsch van Case-Builders houdt zich dagelijks bezig met het vraagstuk: werken de juiste mensen op de juiste plekken. Op de Horecava 2014 gaf Morsch lezingen over het vinden van de best passende kandidaat. ‘Heel veel mensen passen niet in de baan die ze nu hebben. Of ze hebben niet de juiste persoonlijkheidskenmerken of passen niet binnen de cultuur van het bedrijf. Het kan van alles zijn met als gevolg dat ze niet optimaal presteren.’

613 reacties op vacature

Als voorbeeld pakte hij een vacature van een Front Office Supervisor voor een hotel in Amsterdam. Cees Mosch: ‘Stel: je stuurt deze vacature de wereld in, vraagt je eigen medewerkers of zei iemand kennen die geschikt is voor deze baan, je speurt nog op LinkedIn en misschien bemoeit er zich ook een detacheringsbureau mee. Dan krijg je 613 brieven en mails. Hoe selecteer je daar de juiste kandidaat uit? Hoe zorgvuldig je ook wikt en weegt, het blijft een willekeurig proces.’

Mosch pleit er daarom voor de arbeidsmarkt om te draaien. Ontwikkel een grote databank met daarin alle profielen van mensen die graag een baan in de hotellerie willen. Talenten moeten zich dan laten vinden met een heel gedetailleerd profiel. Wat kunnen ze, wat willen ze?

Vereiste voor hotels is dat zij goed weten welke mensen ze zoeken voor welke functies. Precies omschrijven: opleiding, ervaring, persoonlijkheidskenmerken, soft skilss en competenties. De kans dat zo de juiste mensen op de juiste plekken komen is vele malen groter.’

 

Hoe vindt u de juiste medewerkers voor uw bedrijf? Beantwoord deze vraag op het Connect-platform van Misset Horeca en laat uw gouden tip achter voor collega’s.

Reageer op dit artikel