Duaal hotelonderwijs biedt kansen voor alle partijen

Duaal hotelonderwijs biedt kansen voor alle partijen

Stenden University schafte vorig jaar het deeltijdonderwijs af en startte daar voor in de plaats met duaal onderwijs. Dat biedt voordelen voor zowel de studenten, de leerbedrijven als de opleiding, schetst Rob van Vuuren, bij Stenden verantwoordelijk voor het onderwijsprogramma.

Volgens Van Vuuren is met duaal onderwijs – studenten werken bij een leerbedrijf en komen eens in de twee weken een dag naar school – de aansluiting tussen onderwijs en praktijk beter. De opleiding is namelijk zo ingericht dat er op school aan de slag wordt gegaan met concrete voorbeelden vanuit het leerbedrijf, en andersom krijgen de studenten opdrachten mee die op het bedrijf moeten worden uitgevoerd.

'Bij deeltijdonderwijs zijn het eigenlijk twee werelden, die nauwelijks raken', zegt Van Vuuren. 'Bij duaal is de verbinding veel duidelijker. Ook is het voordeel voor het bedrijf dat de medewerker twee tot vier jaar aan het bedrijf verbonden blijft.' Stenden biedt een vierjarig bachelor traject of een tweejarig associate degree.

'In kosten is het voor een bedrijf interessant. De opleiding kost €200 per maand, een personeelswissel kost tot wel €5000, als imagoverlies en dergelijke worden meegewogen.'

Concreet advies

Een ander voordeel voor het bedrijf is dat de medewerker met concreet advies komt. In de opleiding wordt immers ingegaan op uitdagingen uit die specifieke bedrijven. Ze kunnen via de medewerker vraagstukken laten behandelen in de opleiding.

De eerste lichting duale studenten zit inmiddels in het tweede jaar. Leeftijden liggen van 21 tot 51 jaar, zegt Van Vuuren. Het duale onderwijs is dus zeker ook geschikt voor ervaren medewerkers die alsnog graag hun bachelor willen halen.