nieuws

Horeca Amsterdam centrum: zes procent plus

Hotel

De horeca in de binnenstad van Amsterdam heeft haar omzet in 2013 met zes procent zien groeien. Kamerprijzen van hotels staan nog wel onder druk, maar de bezettingsgraad is weer ‘ouderwets Amsterdams’ met 77,5 procent.

Horeca Amsterdam centrum: zes procent plus

Dit blijkt uit cijfers van de Amsterdam City Index, de jaarlijkse graadmeter voor het economisch klimaat in het centrum. ‘Voor de horeca is de crisis dit jaar voorbij,’ zo concluderen de onderzoekers van ondernemersvereniging Amsterdam City zelfs in dagblad Het Parool.

369 bedrijven

Uit gegevens van de Belastingdienst en de gemeentelijke dienst O+S over 369 kleine en middelgrote horecabedrijven blijkt dat die vorig jaar negen procent meer omzet maakten dan een jaar eerder. Gecompenseerd voor inflatie blijft daarvan zes procent groei over.

Amsterdam centrum profiteerde in 2013 extra van het toerisme omdat onder andere het Rijksmuseum weer openging na een jarenlange verbouwing.

Een opsteker is ook de omzet van hotels die na een dip in 2012 weer licht is gestegen. ‘De kamerprijzen zijn de crisis nog niet te boven, maar het bezettingspercentage is ouderwets Amsterdams: 77,5 procent, het één na hoogste in Europa,’ aldus de index.

Reageer op dit artikel